Sabler iskold besked til 180.000 ansatte ned: Løhde flipper ud!

Arbejdsliv
I 2015 overdrog Nick Hækkerup (S) Sundhedsministeriet til Sophie Løhde (V). (Foto: Foto: Liselotto Sabroe/Scanpix/arkiv)
Lige nu sætter regeringen en stopper for lønstigning til de statsansatte, så der i stedet bliver råd til skattelettelser, mener Nick Hækkerup (S).

Det er helt urimeligt at sige, at de offentligt ansatte gennem de sidste år har fået for meget i løn. 

Det mener Socialdemokratiets Nick Hækkerup om innovationsminister Sophie Løhdes (V) kontante ønske om at lukke ned for de statsansattes lønstigninger. 

- For hvem er det lige, der får for meget i løn? Er det fængselsbetjenten? Eller er det sygeplejersker på hospitalerne? Hvem er det lige, regeringen mener, ikke er deres løn værd? lyder det fra Nick Hækkerup. 

Han anklager regeringen for at ville tage lønkroner fra de offentligt ansatte og bruge dem på skattelettelser. 

Løhdes lønhop

Der kommer ikke mere i lønposen til de statsansatte, hvis det står til Sophie Løhde (V), der repræsenterer staten i de kommende overenskomstforhandlinger. 

Ifølge Sophie Løhde er de godt 180.000 statsansatte lønførende i forhold til de privatansatte, da lønnen på det offentlige område er steget 1,6 procent mere i forhold til den private sektor. 

Og hvis lønhoppet ikke lukkes ved at bremse yderligere lønstigninger til de statsansatte, så går det ud over konkurrence-evnen, argumenterer Sophie Løhde.

Men al den snak om lønhop og konkurrenceevne er blot en en afledningsmanøvre, mener Nick Hækkerup (S).

Skal finansiere skattelettelser

 - Regeringens tankesæt er jo, at det er en privat skat, der betaler for de offentligt ansattes løn, forklarer han og fortsætter: 

- Så hvis de offentligt ansatte skal have lavere lønstigninger, så giver det jo et rum til at lave skattelettelser. Og vi ved udmærket godt, hvad det er for nogle skattelettelser, regeringen ønsker. Og vi ved, de har haft problemer med at komme igennem med dem, lyder det fra Nick Hækkerup. 

Han mener, at da regeringen har svært ved at finde en finansieringsløsning til de bebudede skattelettelser, vil de i stedet finde pengene i lønningskasserne for sygeplejersker, pædagoger, lærere og andre offentligt ansatte. 

- Vi taler her om faggrupper, som vi ved, knokler derudaf, for at få vores samfund til at hænge sammen. Det er ikke fair, siger Nick Hækkerup.

Regeringen flipper ud

Regeringen præsenterede tilbage i august udspil til skattelettelser for milliarder af kroner ved at lette skatten på arbejde, biler og pensionsindbetalinger. Siden har der dog været bøvl med at blive enige om finansieringen. Og tirsdag meldte Dansk Folkeparti ud, at partiet ikke vil bakke op om skattelettelser, hvis ikke de blev garanteret sikkerhed for velfærdsudgifter de næste otte år. 

- Når det råderum og den plads, der er til de her skattelettelser, som regeringen ønsker, er så begrænset, så skal der jo findes penge et andet sted, siger Nick Hækkerup. 

Men er der ikke noget om, at hvis de offentlige lønstigninger overgår de private, kan det skade konkurrenceevnen? 

- Det er fornuftigt, at de private og offentlige lønninger følges nogenlunde ad, men lige nu flipper regeringen ud over en periode på ti år fra 2008 til 2018. Man bliver simpelthen nødt til at se det over en længere årrække. 

- Det er simpelthen ikke rimeligt. Man kan ikke være bekendt at sige på baggrund af de sidste tre år, der er gået, at de offentligt ansatte har fået for meget i løn, siger Nick Hækkerup. 

Han tilføjer, at man ikke skal se de to sektorer som modsætninger, men forudsætninger for hinanden. 

- Teorien om, at hvis de offentlige ansatte får mere i løn, så går det ud over det private, det holder ikke. Vores samfund er så komplekst, og den offentlige sektor er jo, gennem børnepasning, penge til forskning og hospitaler, forudsætning for, at den private sektor kan fungere. 

Krimi

To fly stødt sammen

i luften