Fra nu og den næste måned frem er æblerne plukkemodne i Danmark. Vil du have glæde af dem hele vinteren igennem, skal de opbevares korrekt, og det kræver faktisk en del kendskab.
Der er stor forskel på holdbarheden og smagen af de enkelte æblesorter. Derfor bør du spørge hos den frugtavler, hvor du tager ud og plukker æblerne.
Og vil man få det fulde udbytte ud af de mange forskellige æblesorter, bør man netop tage ud og plukke dem selv.
- Du ved jo ikke, hvad du får, hvis du bare køber en pose æbler i supermarkedet. Hos en frugtavler kan du smage på frugterne først og så finde ud af, om du er til det søde eller mere sure, forklarer Jesper Corfitzen, der er havefaglig leder hos Haveselskabet, til Ritzau Fokus.
Normalt er æblerne tidligere modne, men på grund af årets danske sommer, der har været knapt så god som de to forrige år, er sæsonstarten udskudt med to til tre uger.
- De er lidt senere modne og de er ikke lige så store i år som sidste år, siger Karna Mai, der er redaktør hos havenyt.dk, ejet af Landsforeningen Praktisk Økologi, til Ritzau Fokus.
De forskellige æbler har forskellig holdbarhed, men der er en række råd, der er gode til opbevaring af dem alle.
- Generelt skal man tjekke for rådne æbler, inden man pakker dem til opbevaring. Den slags spreder sig hurtigt. Derfor skal man faktisk tjekke dem jævnligt, siger Jesper Corfitzen.
Æbler, der stadig hænger på træet, kan også have fået stød fra en gren eller lignende. Derfor skal man også mærke efter på dem.
- De skal opbevares mørkt, fugtigt og køligt. Har man ikke en krybekælder til formålet, kan man opbevare dem i køleskabet øverst, hvor der typisk er en lille smule varmere, forklarer Jesper Corfitzen.
Det ved de fleste æbleentusiaster nok, men de færreste ved nok at æbler helst skal opbevares, som de hang på træet. Med stilken opad.
- Cellerne inde i æblet bryder sig ikke om at blive vendt på hovedet, forklarer Karna Mai.
Desuden skal æblerne have luft. Derfor skal du helst ikke stable dem i mere end et lag per kasse.
- Der må ikke komme for meget stillestående luft mellem æblerne. Det skaber nemlig råd. Derfor skal de ligge i et lag per kasse. Dem kan du dog godt stable, siger Jesper Corfitzen.
- Skal æbler holde i længere tid, skal de helst plukkes, inden de er helt modne. Det går ud over smagen, men de holder længere.
- Æbler fra udlandet plukkes endnu tidligere. derfor smager de typisk af mindre. Du får altså bedre æbler, hvis du spiser de danske.
- Æbler er plukkemodne, når stilken slipper træet ved en let drejning.
- Æblekasserne skal jævnligt efterses for rådne æbler, der skal fjernes, så det ikke spreder sig. Tjek også at der ikke opstår svampesporer på gulvet under æblekasserne.
- Vil man sikre sig mod mus i kasserne, skal de hæves fra jorden på en måde, så musene ikke kan komme i dem.
Kilder: Haveselskabet og Havenyt.dk
/ritzau/FOKUS