Vandmeloner og salater er populære i sommervarmen. Men de kan hurtigt blive en ubehagelig fornøjelse, hvis du ikke skyller dem, før de spises.
Det mener Karina Kyhn Andersen, som er mad- og måltidskonsulent ved Kost & Ernæringsforbundet.
- Man skal altid vaske sit frugt og grønt, inden man anvender det. Skyl det hele, siger Karina Kyhn Andersen.
Den sommergrøntsag, der er mest tilbøjelig til at give dig roskildesyg op til Roskilde Festival, er salat importeret fra udlandet, siger Susanne Knøchel, der er professor i fødevaremikrobiologi på Københavns Universitet.
- Salat har jo en stor overflade og er samtidig i jordhøjde, hvor det er større risiko for, at de har været udsat for overflade- eller spildevand, siger Susanne Knøchel.
Selv om det måske virker naturligt for dig at smide din salat i en slynge og vaske den, kommer det måske bag på dig, at du også skal huske at skylle din melon.
Uanset om det er en vand- eller honningmelon, skal du huske at skylle den grundigt af.
Der kan nemlig sidder bakterien listeria på den, og selv om der skal meget af bakterien ind i dit system, før du bliver syg, kan der vokse rigtig meget af den på melonskallen.
Problemet er, at når du skærer i melonen, risikerer du at overføre disse bakterier fra melonens skal til frugtkødet.
- Da meloner typisk er noget, man opbevarer udskåret i lang tid, får listeriaen rig mulighed for at udvikle sig, for bakterien kan vokse ved køletemperatur, siger Susanne Knøchel, der også fortæller, at de søde meloner i forhold til andre frugter har en høj pH-værdi, hvilket betyder, at bakterier som listeria og salmonella har et rigtig godt miljø at udvikle sig i.
Citrusfrugter, der er sure og altså har en lav pH-værdi, sløver eller dræber sygdomsfremkaldende bakterier.
Her skal du dog være opmærksom på eventuelle pesticide-rester, og skal du bruge skallen, bør du købe dem økologisk.
Men selv om de færreste bruger skallen fra melonen, så sniger listeriabakterierne sig altså med ind i melonkødet, når du skærer frugten over.
Det kan også være, at du anretter melonen i en skål, så nogle af skallerne kommer til at røre ved melonkødet. Husk, at der også kan snige sig bakterier over på skærebrættet.
Når du ikke selv anretter din mad, men derimod spiser ude, skal du tænke dig om, når du står i en salatbar.
Der er måske sukkerærter eller minimajs i buffeten, men det er ikke altid meningen, at de skal spises råt.
- De kan være importeret fra et land med svingende hygiejne, og der kunne man ikke finde på at spise det råt. Men så kan man måske finde det i danske salatbarer eller madpakker, og det er det ikke til, siger Susanne Knøchel og anbefaler, man giver disse typer grøntsager en ganske kort varmebehandling.
Ellers kan de, ligesom grøn salat, smitte med norovirus, der på dansk er kendt som den ekstremt smittefarlige roskildesyge.
En anden frugt, der potentielt også kan smitte med den frygtede virus, er bær - også selv om de er frosne. Norovirussen dør nemlig ikke ved frysegrader.
- Det der med bare at komme sine frosne hindbær ned i sin smoothie, det duer ikke, siger Karina Kyhn Andersen.
Eksperterne er enige om, at for at være sikker på at have bær fri for novovirus skal du koge dine bær i et minut.
Fakta: Vær opmærksom på:
- At alle tropefrugter, du skærer i, skal skylles.
- Hvis du vil bruge citrusskaller, skal det kommer fra økologisk frugt på grund af risikoen for pesticider.
- At novovirus ikke kan fryses ihjel, så kog dine frosne bær.
- At grønt fra jorden har større chance for at have været i kontakt med spildevand end frugt fra træer.
/ritzau/FOKUS