VORES VALG Sådan ser Helles første 100 dage ud som chef
Store smil og glæde hos Helle Thorning-Schmidt i valgkampen. Vinder hun magten, er planen klar. Foto: Linda Johansen / POLFOTO
Socialdemokraterne glæder sig til de første 100 dage, hvis hun vinder magten. Se hvad tiden skal bruges til.

Helle Thorning (S) planlægger at hæve den kriminelle lavalder op fra de nuværende 14 år.

Meldingen er en del af en køreplan for de første 100 dage, hvis Socialdemokraternes partileder på fredag kan flytte ind i Statsministeriets hjørnekontor, skriver pol.dk.

"Ja, det er måske lidt kålhøgent at lave sådan et interview. Men på den anden side har vælgerne også krav på at vide, hvad der sker, hvis vi vinder," siger Helle Thorning-Schmidt til pol.dk og starter så listen over ting, hun vil gennemføre.

"Vi vil gerne sætte den kriminelle lavalder op til 15 år."

"Vi vil gerne forberede de 0. klasser, der starter efter sommerferien i 2012, så de får en tolærerordning."

"Vi vil gerne redde SU'en. Regeringen er i gang med at planlægge at tage et år fra SU'en. Den vil vi redde, så hurtigt vi kan."

"Så bliver vi også nødt til at etablere et opsamlingsår for dem, der er på dagpenge, så vi ikke har 38.000, der risikerer at stå uden forsørgelsesgrundlag i juli næste år."

"Vi vil gå i gang med at diskutere med omegnskommunerne og Københavns Kommune om, hvordan vi får etableret vores betalingsring. Så tror jeg også, jeg holder," siger den socialdemokratiske formand.

Over de konkrete initiativer svæver vækst som noget af det vigtigste ifølge Socialdemokraterne, hvor nøgleordet er konkurrenceevne.

"Det handler om, at vi skal have sat gang i virksomhederne, i de offentlig-private partnerskaber. At vi skal omdefinere den erhvervsstøtte, så det bidrager til vores konkurrenceevne. Og vi skal have en samtale med lønmodtagerne, så der er en vis løntilbageholdenhed," siger Helle Thorning-Schmidt til pol.dk.

De 12 minutter skal derfor forhandles i hus allerede i november, hvis de røde vinder magten.

Samtidig med køreplanen vil Socialdemokraterne også erstatte regeringens pointsystem for familiesammenføring. I stedet for point skal familiesammenførte leve op til to ud af fem krav.

"Vi har det rigtig godt med at stille krav til folk. Det kunne være om at lære dansk, før man kommer til Danmark, og at man stiller sig til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er vores krav," siger formanden.

Kilde: pol.dk