Hvis du har logget ind på Skats' hjemmeside og set et rødt tal på bundlinjen, er der ting, du kan gøre - og du skal gøre dem nu.
Ellers risikerer du, at du snyder dig selv for fradrag, at der løber dyre renter på restgælden eller at samme skattesmæk vil dukke op igen næste år.
Derfor er første skridt at tage tyren ved hornene og undersøge, om Skat har fået de rigtige oplysninger, siger Susanne Arvad, der er økonomisk rådgiver og direktør i Arvads Finanshus.
- Årsopgørelsen er jo bare et oplæg fra Skats' side, men man er selv ansvarlig for, om det er korrekt, siger hun.
- Systemet er ikke stærkere, end at der sidder manuelle folk i bankerne og hos arbejdsgiverne, som indberetter. Så der kan ske fejl rigtigt mange steder.
Så du skal tjekke felterne på Skats' hjemmeside, og hvor de oplysninger kommer fra. Du bør også undersøge, om der er flere fradrag, du er berettiget til.
Derfor kan der også være en økonomisk gulerod i at gå tallene efter.
- Det kan være, at det vender, og man skal have penge tilbage eller af med mindre end før, siger hun.
Hvis det er rigtigt nok, at du skylder Skat penge, bør du betale hurtigst muligt. For hver dag du skylder Skat penge, løber der nemlig renter på. Inden 3. juli er renten to procent, men derfra er renten fire procent. Så hvis du har penge på lommen, er den bedste løsning at betale i dag.
- Det er dumt at skylde skat, hvis man har penge i banken. Der er jo rigtigt mange danskere, som har penge stående i banken til nul kroner i rente, så det er bare om at få betalt hurtigst muligt, siger Susanne Arvad.
Hvis du derimod skal låne til at betale dit skattesmæk, skal du afveje, om du vil låne pengene i banken eller "låne" af Skat og betale via næste års skat. Her er en vigtig pointe, at Skats' rente på fire procent, svarer til en på cirka seks procent i banken, fordi renterne i banken er fradragsberettigede.
- Så hvis man kan låne pengene i banken til billigere end seks procents rente, så skal man låne dem i banken. Og ellers er man desværre nødt til at låne dem af Skat til fire procents rente, som ikke er fradragsberettiget, siger Susanne Arvad.
Fremover bør du sikre dig, at din forskudsopgørelse er korrekt, så du ikke får endnu et skattesmæk næste år. Her bør man som tommelfingerregel gætte lidt for højt på indkomst og lidt for lavt på renteudgifter, hvis man vil være sikker, siger Susanne Arvad.
- Alt hvad der hedder indkomst, løn og så videre, der skal man hellere sætte den lidt for højt end for lavt, siger hun.
- Alt hvad der hedder rentefradrag, renteudgifter til bank og realkredit, skal man hellere have sat lidt for lavt end for højt, siger hun og peger på, at du ellers risikerer at betale for lidt i skat, hvis renten på et lån falder eller din køretur til arbejde bliver kortere og dit befordringsfradrag lavere.
Hvis man vil gå med livrem og seler, kan man også bede sin arbejdsgiver om en højere trækprocent.
- Så hvis man har en trækprocent på 38, kan man i stedet bede arbejdsgiveren sætte den til 40, så man alt andet lige sparer to procent op hver måned på sin skattekonto, siger hun.
Fakta - undgå endnu et skattesmæk
Hvis du har fået et skattesmæk, eller følgende ting har ændret sig i dit liv, bør du ændre din forskudsopgørelse for 2017:
- Hvis du ændrer indtægt
- Begynder at få pension, efterløn eller SU.
- Køber eller sælger bolig eller får et lån
- Får længere eller kortere transport til arbejde
- Starter virksomhed
- Bliver gift eller skilt
Kilde: Skat
/ritzau/FOKUS