Rusland til Frankrig: Hold jeres aftale
Ifølge kontrakten skulle Frankrig levere de første Mistral-skibe i oktober, men det er endnu ikke sket. Arkivfoto. Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP
Usikkerhed om Frankrigs levering af krigsskibe kan sætte stopper for milliardhandel.

Rusland siger ifølge nyhedsbureauet Interfax, at Frankrig enten må leve op til en kontrakt om at levere Mistral krigsskibe eller give penge tilbage til Moskva.

Tidligere har Frankrigs præsident, François Hollande, sagt, at to hangarskibe, som Rusland har bestilt i Frankrig, ikke vil blive leveret foreløbig, sådan som situationen står i øjeblikket mellem russerne og Vesten.

- Præsidenten mener, at den aktuelle situation i det østlige Ukraine ikke tillader leveringen af det første skib, hed det i en nylig udtalelse fra præsidentkontoret i Paris.

Den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, advarede for nylig om, at et salg til Rusland ville være "ødelæggende for den internationale sikkerhed".

Ifølge kontrakten skulle Frankrig levere de første Mistral-skibe, som er hangarskibe til helikoptere, i oktober. Men efter at krisen i Ukraine er spidset til igen, har Frankrig udskudt leveringen af frygt for at ophidse sine allierede.

Frankrig kan blive mødt af en heftig bøde, hvis kontrakten på 1,2 milliarder euro ikke opfyldes, og Rusland har flere gange advaret om alvorlige konsekvenser, hvis ikke det første skib leveres.

Skibene kan transportere 16 helikoptere og omkring 700 soldater hver. Det første skib skulle ifølge planen leveres i oktober i år og det andet i 2015.

Polen har advaret om, at Rusland vil bruge hangarskibene til at true sine nabolande.
/ritzau/AFP/