VORES VALG Rundtossede vælgere elsker Margrethe
Vælgerne ved godt, at en tom pung er vigtigst i valgkampen. Men de ved ikke, hvem der bedst fylder den op. Foto: www.colourbox.com
Vælgerne kan ikke gennemskue partiernes økonomiske planer. Derfor går de efter fremtoning, hvor Margrethe Vestager vinder, viser forskning.

Når vandene går højt i den økonomiske debat, så finder vælgerne en sikker havn i Margrethe Vestager (R).

Det viser et eksperiment på Aalborg Universitet, hvor 110 vælgere har skrevet dagbog under valget. Eksperimentet ledes af valgforsker Ditte Shamshiri-Petersen, som har gennemgået vælgernes tanker.

"Margrethe Vestager fremstår rigtig saglig, og på den måde kan vælgerne trygt læne sig tilbage, og sige, at nu bliver der taget hånd om økonomien, selvom jeg ikke selv kan gennemskue det," siger Ditte Shamshiri-Petersen til Newspaq.

Valgdagbøgerne viser, at den økonomiske situation er vigtigst at kurere. Men vælgerne har svært ved at finde den rigtige medicin midt i mudderkastningen.

"Synes det er svært at vurdere, hvem, der har den bedste løsning," skriver en vælger, mens en anden skriver:

"Pt. hælder jeg mest til Margrethe Vestagers vision om, at blokpolitikken er død, fordi det virker mest rigtigt, at vi skal stå sammen om krisen, fremfor at beskylde hinanden for, at den er kommet."

Eksemplerne er typiske tanker hos vælgerne, vurderer Ditte Shamshiri-Petersen.

"Når vi som vælgere ser på økonomien og måske ikke selv kan finde en løsning, så er det vigtigt for os at kunne se, at det kan vores politikere," siger valgforskeren.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) scorer også højt blandt danskerne. Ifølge valgdagbøgerne står hun klart frem med egne løsninger uden at skyde efter modstanderne. Begge politikere har også fremgang i meningsmålingerne og De Radikale og Enhedslisten står til et historisk godt valg.

Men uanset hvem, der får et godt valg, så glæder en del af vælgerne sig også til, at en ny regering får ro efter valget.

"Det bliver rart, når valget er slut, og der kan komme lidt ro om den nye regerings arbejde, hvad enten den bliver blå eller rød," skriver en vælger.