Røde Kors indrømmer indsamlings-bommert
Især Somalia er hårdt ramt af tørke. Både voksne og børn sulter i så voldsom grad, at de bliver underernærede. Her er det en mor og hendes barn i en flygtningelejr i hovedstaden Mogadishu. Foto: Mohamed Sheikh Nor / POLFOTO
De burde have startet en indsamling til fordel for sultofre i Afrika langt tidligere, erkender Røde Kors.

Dansk Røde Kors skulle langt hurtigere have startet en indsamling til fordel for de op mod 12 millioner sultramte på Afrikas Horn.

Det erkender generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, over for Newspaq.

"Undskyld til den danske befolkning, fordi vi undervurderede deres villighed og deres forståelse for, at der stadig er behov for hjælp til folk for sultkatastrofer," siger Anders Ladekarl.

Det er først halvanden dag siden, at nødhjælpsorganisationen har startet en kampagne på nettet, hvor danskerne kan donere penge.

Det burde de dog have gjort før, siger Ladekarl nu.

"Jeg havde en forventning om, at folk efterhånden var trætte af at give ofrene for sultkatastrofer på hornet i Afrika, men der har jeg taget grusomt fejl. Vi er allerede oppe på over 100.000 kroner i bidrag, og det er langt, langt mere, end jeg kunne drømme om," siger han.

Der er især to forhold, der gjorde, at Røde Kors var afventende i forhold til at bede folk om penge til de tørkeramte lande Somalia, Kenya, Etiopien, Uganda og Djibouti.

"På nuværende tidspunkt er det for det første sommerferie, og folk er travlt optagede af alt muligt andet. For det andet har vi mange gange før bedt folk om hjælp til sultofre. Det gjorde vi i 2000, 2002, 2005, 2008 og nu igen. Men heldigvis er folk ikke blevet trætte," siger han.

Organisationen, der bl.a. hjælper med vand og mad i de tørkeramte lande, har dog ikke foldet det helt store kampagneværk ud endnu.

"Vi kører på nettet, med små annoncer og direkte breve ud til folk. Når vi sætter en stor kampagne i gang, koster det jo penge, og skal have et fornuftigt forhold mellem de penge, der kommer ind og dem vi bruger på en kampagne," siger han.

Og det er der altså ikke endnu.

Tørken, der lige nu plager hele Afrikas Horn, har FN betegnet som den værste i 60 år.