Servicegigant takker fagbevægelsen for elev-forslag

Service-koncernen ISS har mod på at prøve nye ordninger for at få flygtninge og indvandrere i job. Hver anden af medarbejderne hos ISS er nydanskere. (Foto: Arkivfoto: Morten Germund/Scanpix.)

Det er "meget positivt", at fagbevægelsen vil gøre noget for at få flygtninge i job. Sådan lyder det fra koncernen ISS, efter at FOA har fremlagt forslag til elev-ordning for flygtninge.

- Det er et spændende forslag fra FOA. Vi er åbne over for at prøve nye rammer af.

Sådan lyder det fra Lotte Hjortlund Andersen, som er chef for Jobudvikling og CSR hos service-koncernen ISS.

Kommentaren handler om et forslag, som fagforbundet FOA kommer med.

FOA foreslår, at flygtninge får mulighed for at blive elever på danske arbejdspladser. For en løn på omkring 10.000 kroner om måneden skal flygtninge arbejde, lære sprog og på den måde blive klædt på til at kunne tage en egentlig uddannelse og begå sig på en dansk arbejdsplads.

- Vi vil gerne anerkende fagbevægelsen for at komme med et udspil til, hvordan vi kan få løst udfordringerne med integration af flygtninge. Det er meget positivt, siger Lotte Hjortlund Andersen til Avisen.dk.

Forslaget fra FOA kommer lige før, at regering, fagbevægelse og arbejdsgivere mødes på torsdag i næste uge til treparts-forhandlinger. Forslaget er altså et bud på, hvordan man kan løfte opgaven med at få titusindvis af flygtninge i job. 

Lotte Hjortlund Andersen er åben over for FOA's forslag og kan se nogle plusser:

- En ordning med integrations-elever vil have den fordel for os, at det ud over arbejdet også vil være et uddannelses-forløb. Det vil give os mere kvalificerede medarbejdere, og det er jo, hvad vi konstant arbejder på at få, siger hun.

Halvdelen af vores medarbejdere har en anden etnisk baggrund end dansk
Lotte Hjortlund Andersen, chef i ISS

Som det er nu, tager virksomheder som ISS flygtninge ind i virksomhedspraktik eller i job med løntilskud. Når flygtninge er i praktik, koster det ikke virksomheden andet end besværet, og i løntilskuds-job får virksomheden en stor del af lønnen godtgjort.   

- De nuværende muligheder med virksomhedspraktik og løntilskud er for os at se gode nok, men det skal ikke spærre for, at man tænker i nye ordninger, siger Lotte Hjortlund Andersen.

ISS har lige nu 123 flygtninge i virksomheds-praktik, løntilskud eller andre forløb, der gerne må munde ud i et fast job.

Vi har erfaring for, at de er virkelig loyale og gerne vil gøre det godt
 

ISS har gennem mange år uddannet og ansat nydanskere. Erfaringerne er gode. 

- Halvdelen af vores medarbejdere har en anden etnisk baggrund end dansk. Vi har erfaring for, at de er virkelig loyale og gerne vil gøre det godt. Og vi ved, at mangfoldighed er godt for både arbejdsmiljøet og bundlinjen på regnskabet, siger Lotte Hjortlund Andersen.

Flygtninge hos ISS arbejder for eksempel med rengøring, opvask eller som altmuligmænd.

- Vi gør meget ud af at prøve på at matche deres mål og drømme med de job, som vi kan tilbyde dem. De skal så vidt muligt helst lave noget, som de brænder for, siger ISS-chefen.

 

Det er jo ikke hyldevarer, men mennesker vi taler om

En af hindringerne for at få flygtninge ind på danske virksomheder er, at det påfører virksomhederne en del bureaukratisk bøvl. På den baggrund har Lotte Hjortlund Andersen et ønske:

- Jeg vil gerne opfordre til, at administrationen af en eventuel ny ordning bliver så enkel som overhovedet muligt for arbejdsgiverne. Virksomhederne skal bruge deres krudt på den enkelte flygtning. Ikke på at leve op til alle mulige bureaukratiske krav, siger hun og uddyber:

- En ny ordning bliver forhåbentlig lavet med tillid til jobcentrenes sagsbehandlere og virksomhederne, så forløbene kan blive skræddersyet til den enkelte flygtning. Altså så der kan varieres på forløbene uden rigide krav for længden af perioderne. Det er jo ikke hyldevarer, men mennesker vi taler om.

ISS sørger for rengøring, kantinedrift og meget andet i mange virksomheder i Danmark. Det giver et indtryk af, hvor villig erhvervslivet er til at tage imod flygtninge.

- Vi samarbejder med omkring 1.000 virksomheder i Danmark, og her oplever vi stor velvilje over for at bidrage til at klare udfordringen med flygtningene. Der er mange åbne døre for flygtninge, hvis man griber det rigtigt an, fortæller Lotte Hjortlund Andersen. 

Trepart Der kan snart blive indgået aftaler, som får stor betydning for ansatte, chefer og samfundet. Siden 11. februar har regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgivere været i gang med såkaldte treparts-forhandlinger. Ugebrevet A4 og Avisen.dk følger med på sidelinjen.
"Tåbeligt" og "svinsk": Læserne raser over forslag om nyt krav til ledige
LA-minister: For mange danskere er uddannelses-invalide
A4: Hvordan får arbejdsmarkedet i Norden plads til en kvart million flygtninge?
A4: Klar besked før trepart: Der skal penge på bordet, Løkke