Elever advarer: Flygtninge kan tage praktikpladser fra os

FOA vil have flygtninge ind som såkaldte 'integrations-elever' på arbejdspladserne. Her er det til højre den syriske flygtning Mo, der arbejder for murerfirmaet Mads Larsen i Hørsholm.  (Foto: Arkivfoto: Asger Ladefoged/Scanpix.)

Danske unge risikerer at komme bagest i køen til praktik-pladser, hvis nyt forslag fra fagforbundet FOA bliver virkelighed. Sådan lyder advarslen fra elever.

Lige nu står op mod 12.000 unge og mangler en praktikplads for at kunne gøre deres uddannelse til faglært færdig. De risikerer at komme længere bagud i køen til den forjættede elevplads, hvis et nyt forslag om elev-kontrakter til flygtninge bliver virkelighed. 

Sådan lyder den skarpe advarsel fra Erhvervsskolernes Elevorganisation. 

- Det er vigtigt at få flygtninge i job, men de skal gå ind i uddannelserne på samme vilkår som os. Ellers kan de give os unfair konkurrence om elevpladser, siger Mie Hovmark, som er næstformand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Fare for løntrykkeri

Forslaget fremsat af fagforbundet FOA forud for treparts-forhandlinger går kort fortalt ud på, at flygtninge bliver tilbudt at komme i lære til det danske arbejdsmarked. Her skal de så for en løn på eksempelvis 10.000 kroner om måneden være i lære i to år.

- Det kan skabe løntrykkeri, hvor arbejdsgiverne bliver fristet til at ansætte flygtninge, hvis de bliver billigere end almindelige elever, siger Mie Hovmark, og fortsætter:

- Samtidig vil nogle chefer sikkert udnytte flygtningene ved at sætte dem til alt det kedelige arbejde, som de ikke lærer ret meget af. Det problem er der jo allerede nogle steder i dag.

FOA: Ingen fare

FOA's formand, Dennis Kristensen, understreger, at elevpladserne til flygtninge skal være "ekstra" pladser, så de ikke 'koster' almindelige praktikpladser.

Derudover ønsker FOA, at de relevante fagforeninger skal nikke ja til flygtninges elevpladser, så man har et værn mod løntrykkeri.

Dertil skal lægges, at for eksempel en syrisk kvinde - som ikke har erhvervs-erfaring og som ikke kan tale dansk - pr. automatik i chefers øjne vil være mindre interessant at tegne en elev-kontrakt for end en almindelig, ung dansker. 

Lærepladser til flygtninge skal ifølge FOA forståes som en uddannelse til at være på det danske arbejdsmarked. Der bliver altså ikke tale om, at flygtninge som "integrations-elever" får et svendebrev til slut. De bliver blot klar til at kunne starte på en regulær uddannelse til faglært.

Samme vilkår, tak 

Mie Hovmark håber, at langt flere virksomheder vil ”leve op til deres uddannelses-ansvar” og tage både almindelige lærlinge og flygtninge ind.

- Flygtninge er hjerteligt velkomne som elever på vores uddannelser, men det skal være på samme vilkår som os andre. Eller også skal de bruge den uddannelse, de har i forvejen og få løn derefter, siger Mie Hovmark. 

Murermester advarer

Murermester Mads Larsen fra nordsjællandske Hørsholm har den syriske flygtning Mo (Muhiddin Akl-Sheikh) ansat i løntilskud som murer. 

Adspurgt om han kunne finde på at ansætte en flygtning på de af FOA beskrevne vilkår, siger Mads Larsen:

- Hvis jeg kun kigger på økonomien og ser bort fra, hvad der er rigtigt og forkert, så synes jeg umiddelbart, at det lyder som en god idé.

- Hvis jeg som arbejdsgiver kan få et stort tilskud for at tage en flygtning ind, vil det være interessant. Også selv om der er en del arbejde forbundet med at have flygtninge i firmaet.

Mads Larsen kommer dog samtidig med en advarsel.

- Det er i dag ofte svært for unge at få en elevplads, og hvis det her bliver til noget, så kan det blive endnu sværere. Mange unge vil føle sig snydt, hvis de bliver skubbet bagud i køen, siger Mads Larsen.