Regeringen vil sikre klatpensioner
Det skal være slut med, at høje gebyrer æder de mange småpensioner, lønmodtagerne har stående rundt omkring.

Danskerne har milliarder af kroner stående på pensionsopsparinger, der hver for sig er så små, at gebyrer og inflation med tiden vil æde det meste. Det vil regeringen lave om på, skriver Berlingske.

Alt i alt står der op mod 500 milliarder kroner sparet sammen i massevis af små portioner, og regeringen har derfor, ifølge avisens oplysninger, sat gang i en arbejdsgruppe.

Gruppen skal blandt andet undersøge, om det kan betale sig at lade danskerne flytte de såkaldt hvilende pensioner til delvist offentlige ATP eller Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

- Vores vurdering er, at de halvoffentlige selskaber er bedre og billigere til at administrere, end de private selskaber er, siger formanden for regeringens beskæftigelsesudvalg, Lennart Damsbo-Andersen (S) til Berlingske.

- Det er en løftet pegefinger til de private pensionsselskaber om, at de må se at blive bedre, tilføjer han.

Baggrunden er, at danskerne lever længere end tidligere. Derfor er der pres på pensionssystemet, og vi skal enten spare mere op eller også skal de opsparinger, der er, give et større afkast.

Men finanskrisen har gjort det sværere at sikre et højt afkast til pensionsopsparerne, fordi renten er blevet så lav.

Pensionssektoren har allerede forsøgt at løse problemet med, at småpensioner bliver spist af udgifter ved at lade pensionsopsparerne samle deres småpensioner et sted, uden at det koster noget.

Men Lennart Damsbo-Andersen vil arbejde for, at større beløb skal kunne flyttes til de halvoffentlige selskaber. Han mener, at grænsen bør være 75.000 kroner. Hidtil har udspillet ellers været 25.000 kroner.

Pensionsekspert Søren Andersen, der er direktør for konsulentfirmaet Invensure, mener ikke, at det er dokumenteret, at ATP giver bedre afkast og har lavere omkostninger end de private selskaber.

/ritzau/