Psykiater: Breivik undskylder næppe
Sådan ser han ud i dag. Pressen slår ørene ud, når Breivik i dag får lov til at høre på den terror-tiltalte i retten i Oslo. Foto: Norsk politi / AP / POLFOTO
Anders Breivik får taletid i retten, mens journalister lytter på. Men han undskylder ikke, og det vil provokere, vurderer psykiater.

I dag får Anders Breivik for første gang siden massakren på Utøya lov at tale til offentligheden. Og den vil ikke blive brugt på det lille ord, som nordmændene længes efter.

Det vurderer psykiater Henrik Day Poulsen.

"Jeg tror næppe, at han siger undskyld, og det kan virke ekstremt provokerende," siger han til Newspaq.

Tidligere har Anders Breiviks advokat, Geir Lippestad, sagt, at Anders Breivik nok vil benytte sin mulighed til at tale, og han vil nedfælde nogle ord på papir inden.

Breivik vil formentlig bruge taletiden på et andet spørgsmål, som de norske efterladte til de 77 ofre også har stillet sig selv utallige gange. Hvorfor slog han de mange mennesker ihjel?

Men svaret vil formentlig få nordmændene igennem hele følelsesregisteret og måske ende i det røde felt, vurderer psykiateren.

"Hvis Breivik har tænkt sig at sige det samme, som han har skrevet i sit manifest, så tror jeg, mange mennesker vil blive utrolig provokeret af at se en mand retfærdiggøre, at han har slået over 70 mennesker ihjel," siger Henrik Day Poulsen.

Allerede inden Breivik har sagt sit første offentlige ord, så er muligheden alene nok til, at Norge i dag føler sig provokeret.

"Han har på den ene side juridisk ret til tale ved retsmødet, og på den anden side har du befolkningens retsfølelse, hvor mange efterladte vil føle sig ekstremt provokeret ved, at en mand, der har begået så alvorlig kriminalitet, kan få lov til at få taletid," forklarer Henrik Day Poulsen.

Udover at retten skal tage stilling til, om Anders Breiviks fortsat skal være varetægtsfængslet, så har Anders Breivik også bedt retten om lov til at få adgang til radio, tv og aviser i sin celle, hvor han hidtil har siddet i isolation.