I dag taler Breivik til offentligheden
Ofrene for udåden på Utøya er gale over, at gerningsmanden Anders Breivik i dag skal tale offentligt. Foto: Rødt nytt/Wikimedia
Anders Breivik skal endnu en gang i retten i Oslo. Denne gang er pressen på plads. Hans advokat siger, han allerede har forberedt sine ord.

I dag får Anders Breivik for første gang siden massakren på Utøya lov at tale til offentligheden.

Det sker, når retten i Oslo, skal tage stilling til, om hans varetægtsfængsling skal forlænges.

Højesteret har givet pressen lov til at være til stede og referere fra retssalen.

Men det falder formanden for den Norske Forening i Danmark, Henry Qvamme, for brystet, og han tror, at mange nordmænd har det ligesom ham.

"De tanker han havde, inden han lavede de her ugerninger, ses i befolkningnen som noget fuldstændig absurd. Derfor går hans tanker i det hele taget til angreb på det offentlige Norge," siger Henry Qvamme.

Tidligere har Anders Breiviks advokat, Geir Lippestad, sagt, at Anders Breivik nok vil benytte sin mulighed til at tale, og han vil nedfælde nogle ord på papir inden.

Udover at retten skal tage stilling til, om Anders Breiviks fortsat skal være varetægtsfængslet, så har Anders Breivik også bedt retten om lov til at få adgang til radio, tv og aviser i sin celle, hvor han hidtil har siddet i isolation.