Professorer: Topembedsmand må gå af
Helle Thorning måtte sidste sommer rejse hjem fra sin ferie for at forsvare sig mod anklager om skattesnyd. Nu ser det ud til, at sagen kan koste departementschef stillingen. Foto: Astrid Dalum / POLFOTO
Peter Loft, departementschef i Skatteministeriet, kan ikke fortsætte sig i jobbet, vurderer eksperter i offentlig forvaltning.

Der er ikke andet for: Skatteministerets departementschef Peter Loft må trække sig fra posten.

Sådan siger flere eksperter i dag til Politiken, efter det i går kom frem, at departementchefen ulovligt blandede sig i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag.

Det skete angiveligt sidste år, da Peter Loft arbejdede for daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

En af de eksperter, der langer ud efter Peter Loft, er professor Claus Haagen Jensen fra Copenhagen Business School, CBS.

"Min vurdering er, at man ikke kan udvise en adfærd, som den han har udvist og fortsætte som departementschef. Det mest nærliggende er, at ministeren nu siger til departementschefen, at efter det her kan du ikke fortsætte som departementschef," siger Claus Haagen Jensen til Newspaq.

"Hans brøde består i, at han bryder med den opgavefordeling, som lovgivningen har lavet. Det betyder, at den det drejer sig om konkrete ligningssager, så ligger kompetencen ikke i Skatteministeriet men hos de regionale skattecentre," forklarer han videre.

Fra Jørgen Grønnegaard Christensen, der er professor på Århus Universitet, lyder vurderingen, at departementchefen har ført kampagne mod den daværende oppositionsleder.

Peter Loft afviste i går at udtale sig om sagen med den begrundelse, at han er blevet afhørt af politiet. Derfor mener han, at det vil være upassende at blande sig i sagen offentligt.

Han sagde dog fredag ganske kort til DR, der fangede ham på gaden udfor Christiansborg, at han ikke mener, oplysningerne, som er kommet frem i Politiken, er korrekte.