Praktikpladser skal målrettes de unge
Elever over 25 år på erhvervsuddannelserne skal kunne slippe for praktik for at skabe plads til de unge.

Der er for mange tømrerlærlinge, frisørelever og andre studerende fra landets erhvervsuddannelser, som er over 25 år og ikke har brug for en praktikplads.

Det mener børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), der derfor tirsdag har holdt møde med arbejdsmarkedets parter om problemerne med at skabe praktikpladser nok og få et højere fagligt niveau på erhvervsuddannelserne.

- Vi skal se på, hvordan vi i højere grad kan målrette erhvervsuddannelsernes praktik mod de unge, siger hun.

- Som det er nu, er en tredjedel af dem, der er ude i virksomhederne, over 25 år. De har typisk erhvervserfarin, og mange har også en uddannelse i forvejen, siger ministeren.

Hun har nedsat et hurtigt arbejdende udvalg, der skal finde ud af, hvordan de 800 millioner kroner, der afsættes på finansloven for 2013, kan bruges bedst til at løse de to overordnede problemer.

- Der var positiv kvittering hele vejen rundt fra arbejdsmarkedets parter, siger Christine Antorini.

Ministeren er overbevist om, at det vil glæde mange af eleverne over 25 år, at de kan slippe for praktikken.

- I stedet for at de skal tage en fuld praktik i virksomhederne, så kan de få en realkompetencevurdering, sådan at man anerkender den arbejdserfaring, de har med sig, siger hun.

- Det er mit indtryk, at de ikke har behov for at bruge mere tid på uddannelsen end nødvendigt. Man skal huske, at lønnen i praktikperioden ikke er skyhøj. Så de er mere interesserede i at få en god faglært uddannelse, så de kan få et faglært arbejde, siger ministeren.

- Til gengæld får vi flere praktikpladser til de unge, som har brug for arbejdserfaringer ude i virksomhederne, siger Christine Antorini.

Hun håber samtidig, at man kan finde frem til en langsigtet ordning, så der ikke, som nu, skal laves sidste øjebliks panikløsninger fra år til år for at skaffe ekstra praktikpladser.

Ud over praktikpladserne skal udvalget også finde ud af, hvordan man får flere højniveau fag på erhvervsuddannelserne, så man får flere dygtige elever ind.

/ritzau/