Præstø-efterskole får massiv kritik i rapport

Havarikommissionen retter en skarp kritik mod Lundby efterskole, der ikke tog højde for risici eller retningslinjer for dragebådssejlads.
Redningsarbejdere på havnen efter de kæntrede elever kom i land. Den ene af lærerne klarede den ikke. Han blev først fundet i starten af april over tre kilometer fra stedet, hvor båden kæntrede.
Redningsarbejdere på havnen efter de kæntrede elever kom i land. Den ene af lærerne klarede den ikke. Han blev først fundet i starten af april over tre kilometer fra stedet, hvor båden kæntrede. Foto: Scanpix, Søren Steffen

Vandet var to grader varmt, luften fire grader, vindstød af kulingsstyrke og kun én af femten personer i båden havde erfaring med dragebådssejlads.

Dette er nogle af de kritikpunkter, som Havarikommissionen retter mod Lundby efterskole, efter ulykken d. 11. februar i år, hvor 13 elever og to lærere kæntrede på Præstø Fjord.

Det står klart i den længe ventede rapport fra Havarikommissionen, som er blevet offentliggjort i dag.

Et af rapportens springende punkter er desuden, at der på skolen var en kultur, der gjorde, at man ikke kunne sige fra over for fællesaktiviteter. Også selvom man var bange for at deltage.

En enkelt elev ville ikke med på turen, da han på en tidligere tur i dragebåden var blevet bange. Eleven turde dog ikke sige noget, da han tidligere havde fået konfiskeret sin mobiltelefon som en sanktion for at brokke sig.

Enkelte elever henviste ifølge rapporten til, at det både var koldt og blæste, men friluftslæreren slog det hen, og beordrede båden i vandet.

Da dragebåden blev sat i vandet var der på grund af vægten i båden kun 25 centimeter fra rælingen til vandoverfladen. Ifølge DMI var bølgerne på fjorden omkring 30 centimeter høje, fremgår det af rapporten.

Under sejladsen på fjorden havde eleverne heller ikke våddragter på, som ellers anbefales og er beskyttende over for kulde. De havde udelukkende svømmeveste på, der heller ikke var tilpasset de enkelte elever.

Dertil fremgår det af rapporten, at Dansk Dragebåds Forbund 11 måneder før ulykken udarbejdede en række anbefalinger til arrangørerne af dragebådssejlads.

Herunder at deltagere skal underskrive erklæring om tilstrækkelige svømmeegenskaber, og at alle sejladser med dragebåde skal overvåges af en følgebåd med uddannede svømmedykkere. Ingen af disse retningslinjer blev fulgt af efterskolen.

Friluftslæreren, der havde arrangeret turen, overlevede som den eneste ikke kæntringen. Han havde heller ikke redningsvest på.

Syv af eleverne var i koma efter ulykken, og flere kan stadig ikke fungere normalt som følge af ulykken.

Søfartsstyrelsen sagde tidligere i dag, at de snart overgiver sagen til politiet. De vil dog ikke afsløre, hvem de ønsker at politianmelde for kæntringen.

Hos Efterskoleforeningen har man endnu ikke modtaget rapporten, så man vil ikke kommentere de konkrete kritikpunkter.

Men sekretariatschef, Sofus Nielsen, siger til Newspaq, at de er "meget tilfredse med, at søfartsstyrelsen betragter Efterskoleforeningens manifest og vejledning omkring sikkerhedsudstyr og uddannelse til søs, som værende tiltrækkelig for skolerne, hvis de følges."

Vejledningen og manifestet blev udgivet i juni måned i år - fire måneder efter ulykken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.