For få og for klamme toiletter, der resulterer i elever, der holder sig, uheld og koncentrationsbesvær.
Det er situationen på mange af folkeskolerne i Københavns Kommune, der har til huse i ældre skolebygninger.
Det vil tre partier på Københavns Rådhus nu forsøge at komme til livs med den såkaldte ”Toiletplan 2030”, der handler om at renovere toiletterne på de mest udsatte skoler og indrette dem smartere, så de bliver lettere at rengøre samt virker mere trygge at bruge for eleverne.
Det er Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet, der i sig selv har flertal, der i Børne- og Ungdomsudvalget har lagt op til en godkendelse af Toiletplan 2030 til et møde 1. februar.
- Der er rigtig mange gamle nedslidte toiletter, der er svære at holde rene, og som børnene synes er megaklamme. Det er arbejdsmiljøproblem, men der er ingen arbejdsmiljølovgivning for børn, så det forsøger vi at sætte fokus på nu med denne plan, siger forslagsstiller Rasmus Steenberger fra SF til TV 2 Kosmo.
Toiletplanen er en god nyhed, ifølge hårdt sanitetsramt skole på Nørrebro.
På Rådmandsgades Skole er der nemlig alt for få toiletter i de bygninger, hvor 0.-5. klasse modtager undervisning. Skolen 110 elever i 0.klasse deles eksempelvis om to toiletter samt et i kælderen.
- Allergrellest er det hos vores 0. klasser, der deles om de to toiletter, og ellers skal tre etager ned og bruge et i kælderen. Det er altså børn, der kommer lige fra børnehaven, siger forperson for skolebestyrelsen, Caroline Lillelund, til TV 2 Kosmopol.
Derudover er der syv toiletter der må deles af knap 400 elever fra 1.-5.klasse, hvis eleverne skal benytte et toilet i nærheden af deres undervisningsområde.
Med alle toiletter i skolebygningerne, også dem længere væk fra undervisningen nede i kældre, oppe under taget ved faglokalerne og de udendørs toiletter i gården, er der i alt 28 toiletter til 478 børn fra 0.-5.klasse.
Skoleleder Martin Wåhlin på Rådmandsgades Skole kan ikke forstå, at forholdene ikke er blevet løst endnu:
- Vi mener jo, at det er en utrolig nem opgave at løse i en ellers svær skoleverden. Det er ikke rocket science, og det betyder bare så meget, siger han til TV 2 Kosmopol.
- Vi har børn, der begynder at holde sig, med de følgeproblemer det giver. Vi voksne ville jo også synes, det var rigtig ubehageligt, hvis det var på vores arbejdsplads, lyder det fra skolelederen.
Rådmandsgades Skole er bare en af mange ældre folkeskoler i Københavns Kommune, hvor toiletforholdene er alt for ringe. Færre end hver sjette af de københavnske elever mener, at deres skoletoiletter er pæne og rene, viser sidste års trivselsmåling.
Ifølge politikernes toiletplan skal det tage op til syv år, før skolerne får bedre toiletter. Elever, der i dag går i tredje klasse og opefter, kommer altså ikke nødvendigvis til at få glæde af den store toiletplan.
Hvorfor skal det tage så lang tid?
- Det er rigtig lang tid. Vi forsøger at være realistiske i forhold til, hvad der er råd til, siger Rasmus Steenberger (SF).
Der har ikke altid været nok fokus på netop toiletforhold, når gamle skoler har skullet renoveres:
- Selv når vi har fået gamle skolebygninger renoveret, så har saniteten ikke altid fået et løft, fordi der ikke har været nok fokus på de her problemer. Det er noget af det, vi ser nærmere på nu, siger Gorm Anker Gunnarsen (EL), der også står bag forslaget.