Pia på kontanthjælp mangler penge: Må droppe smertestillende medicin
Nogle måneder har kontanthjælpsmodtageren Pia Hansen medicinudgifter for 800-900 kroner. - Jeg må vælge det, der ikke er så dyrt og så bide smerterne i mig, siger Pia Hansen. Foto: Privat.
Da Pia Hansen blev ramt af kontanthjælpsloftet, strammede økonomien så meget til, at hun ikke har råd til at købe al sin medicin.

Selv om kroppen skriger på medicin, er det er ikke altid, at Pia Hansen har råd til at købe alt, hvad der står på recepten fra lægen.

Siden 48-årige Pia Hansen fra Herfølge blev ramt af kontanthjælpsloftet for et år siden, har hendes økonomi været stram. Så stram, at hun indimellem må vælge noget af den smertestillende medicin fra, som hendes læge ellers har ordineret. 

- Det er ikke særlig rart. Jeg får temmelig meget medicin. Morgen, middag, aften og nat. Men jeg må vælge det, der ikke er så dyrt og så bide smerterne i mig, siger Pia Hansen.

Ifølge en ny analyse fra Beskæftigelsesministeriet købte 80 procent af de længerevarende kontanthjælpsmodtagere lægeordineret medicin i løbet af 2016. De brugte i gennemsnit 88 kroner om måneden på medicin.

De fem procent af kontanthjælpsmodtagerne, der hver måned var på apoteket efter  lægeordineret medicin, betalte i i gennemsnit 293 kroner for præparaterne. Pia Hansen tilhører denne gruppe, men hendes regning er betydeligt større.  

I nogle måneder lyder den samlede regning på 800-900 kroner. Det er, når det offentlige tilskud er mindst. Når budgettet strammer til, nøjes Pia Hansen med at købe medicin for 400-500 kroner. 

- Så prioriterer jeg og døjer med smerterne. Sover ikke om natten, siger hun.

Plaget af smerter i arm og ben

I 2006 fik Pia Hansen en palle ned over sin fod på det pakkeri, hvor hun arbejdede. Siden fulgte en operation, en fyring og et nyt liv på kontanthjælp. Pia Hansen har været på kontanthjælp i 11 år bortset fra en kort tid i job i 2010.

I dag døjer hun med smerter i benet efter en bilulykke i 2016. Det kniber med at stå op, og det skal undersøges, om nerver er ødelagt i hendes ene arm. Pia Hansen kan ikke længere forestille sig at vende tilbage til arbejdsmarkedet, og hun taler med kommunen om at få hjælp til rengøring derhjemme.

- Jeg vil foretrække pension, for mit ben og min arm kan ikke holde til at komme i gang igen, siger hun. 

De omdiskuterede kontanthjælpsregler med lavere ydelser og skærpede krav til de ledige har været gældende siden oktober i fjor. For Pia Hansen betyder reglerne, at hun har 4.000 kroner færre til rådighed hver måned. 9.000 kroner skal nu dække udgifter til husleje, mad, tøj, rejsekort og medicin og andet.  

- Jeg synes, at jeg har skåret nok ned på mine udgifter efterhånden. Mine udgifter til TV og internet har jeg fået ned fra 400 til 200 kroner om måneden. Der er ikke meget andet at skære nu, siger Pia Hansen.

Pia Hansen er en del af det panel af kontanthjælpsmodtagere, som Avisen.dk følger. De forholder sig løbende til den aktuelle debat om kontanthjælp. Du kan læse mere om Pia Hansens situation her.