Minister om hverdag på kontanthjælp: Der er råd til medicin

Kontanthjælpsmodtagere, der henter medicin på apoteket hver måned, betaler i snit 293 kroner, viser ny analyse. Enhedslisten efterlyser mere viden om, hvor mange kontanthjælpsmodtagere, der ikke får købt medicin, fordi de ikke har råd.
Der er råd til at købe medicin for kontanthjælpen, mener Troels Lund Poulsen.
Der er råd til at købe medicin for kontanthjælpen, mener Troels Lund Poulsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Det kan godt lade sig gøre at få råd til at købe medicin, selv om man er på kontanthjælp. 

Så klar er meldingen fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), efter at en ny analyse kortlægger kontanthjælpsmodtageres udgifter til lægeordineret medicin.

Ifølge analysen købte 80 procent af de længerevarende kontanthjælpsmodtagere medicin i løbet af 2016. Den gennemsnitlige månedlige udgift for den enkelte kontanthjælpsmodtager var 88 kroner - lidt over 1.000 kr. om året. For de fem procent af kontanthjælpsmodtagerne, der købte lægeordineret medicin hver måned, var den gennemsnitlige egenbetaling 293 kroner om måneden svarende til 3.516 kr. om året.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Her er kontanthjælpsmodtagernes medicinudgifter

Omkring 80 procent af de længerevarende kontanthjælpsmodtagere (borgere, der har været på kontanthjælp i et år, red.) købte medicin på et tidpunkt i løbet af 2016. Det samme var tilfældet i året før. I gennemsnit brugte de 88 kroner om måneden i egenbetaling.

Både i 2015 og 2016 købte fem procent af de længerevarende kontanthjælpsmodtagere lægeordineret medicin hver måned. I 2016 var egenbetalingen i gennemsnit 293 kroner om måneden.

Over halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne købte medicin til centralnervesystemet til behandling af bl.a. smerter, ADHD, epilepsi, depression, angst, parkinsons, demens, søvnløshed, skizofreni og andre psykotiske tilstande, migræne, afhængighed af tobak, alkohol, rusmidler etc.

UDVID

I et brev til Folketingets Beskæftigelsesudvalg fremhæver Troels Lund Poulsen, at 'et typisk ægtepar med to børn,' hvor begge er på kontanthjælp, modtager godt 400.000 kroner i samlede offentlige ydelser og tilskud.   

- Det svarer til en indkomst efter skat på 23.600 kroner. Det kan man godt leve for, og der er også råd til eventuelle udgifter til medicin, skriver Troels Lund Poulsen.

Flere politikere i oppositionen var i foråret stærkt bekymrede for, at det nye kontanthjælpsloft med lavere ydelser ville betyde, at økonomisk pressede borgere ikke ville have råd til at betale deres lægerordinerede medicin.

Bekymringen skyldtes blandt andet, at 60 procent af sagsbehandlerne på landets jobcentre i en undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening svarede, at de havde oplevet, at en borger ikke havde råd til at betale sin medicin efter indførelsen af det nye kontanthjælpsloft.

På et samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg gav Troels Lund Poulsen tilsagn om, at han ville levere en analyse af kontanthjælpsmodtagernes medicinudgifter.

Tom bankkonto

Men ifølge Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, der var blandt de bekymrede, giver den nye analyse slet ikke de nødvendige svar. Analysen fortæller om gennemsnitsudgifter, men ikke om, hvor mange kontanthjælpsmodtagere, der undlader at købe medicin, påpeger Finn Sørensen.

- Egentlig bliver vi ikke så meget klogere. Analysen fortæller ikke, hvilke konsekvenser kontanthjælpsloftet har fået for de meget syge kontanthjælpsmodtagere, der brugte mange penge på medicin, siger Finn Sørensen.

Han henviser til en undersøgelse, som Trygfonden foretog før kontanthjælpsloftet, der viste, at fire ud af ti kontanthjælpsmodtagere ikke fik købt den medicin, de ellers havde brug for, fordi bankkontoen var tom. 

Finn Sørensen opfordrer beskæftigelsesministeren til at iværksætte en tilsvarende undersøgelse, hvor kontanthjælpsmodtagerne bliver spurgt direkte til deres medicinkøb. Er ministeren ikke umiddelbart med på ideen, vil Enhedslisten forsøge at samle et politisk flertal, der pålægger ministeren at iværksætte en ny analyse. 

- Vi skal have belyst i hvor høj grad, kontanthjælpsmodtagerne undlader at købe medicin. Og hvordan det var før kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen blev indført, siger Finn Sørensen. 

Troels Lund Poulsen siger, at det godt kan lade sig gøre at få råd til medicin med det nuværende kontanthjælpsniveau. 

- Det kan han sagtens sige. Tæl alle udgifter sammen, så bliver der ikke mange penge tilbage. Man kan sagtens forestille sig, at nogle kontanthjælpmodtagere undlader at købe lægeordineret medicin, vurderer Finn Sørensen.

I øjeblikket lykkes det flere kontanthjælpsmodtagere at finde småjob, men det hjælper ikke de svageste, pointerer Finn Sørensen.

- Det glæder os allesammen, at flere kontanthjælpsmodtagere kommer i job. Men det hjælper ikke de kontanthjælpsmodtagere, der er for syge til at arbejde, de aktivitetsparate. Og det er den gruppe, vi taler om her, siger Finn Sørensen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har skrevet til landets kommuner og understreget vigtigheden af, at kontanthjælpsmodtagere bliver vejledt om mulighederne for at få økonomisk tilskud til medicinudgifterne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.