VORES VALG

Pia K: Vores vælgertab er Konservatives skyld

Måling tager fejl: Lars Barfoed smed stemmer til rød side, siger Dansk Folkepartis leder.
På valgkampens dag 2 brød krigen mellem DF og K ud som et flammehav. Der bestemt ikke ser ud til at blive slukket foreløbig.
På valgkampens dag 2 brød krigen mellem DF og K ud som et flammehav. Der bestemt ikke ser ud til at blive slukket foreløbig. Foto: Jens Dresling / POLFOTO

Konservative og til dels Venstre var skyld i, at tre af Dansk Folkepartis mandater blev belagt med rød farve ved Folketingsvalget. Sådan lyder budskabet fra Pia Kjærsgaard som en reaktion på en måling, Epinion har foretaget for DR om vælgervandringer ved valget.

Målingen siger, at vælgervandringerne på tværs af blokkene primært gik fra Venstre og Dansk Folkeparti til rød side, men det samarbejdspartnernes skyld, at DF bløder.

"Det var helt sikkert ikke sket, at nogle af vores vælgere vandrede over i rød blok, hvis Venstre og Konservative havde været med til at forklare tingene. De har været nogle utroligt dårlige samarbejdspartnere generelt og i særdeleshed i denne valgkamp," lyder Pia Kjærsgaards forklaring på, hvorfor vælgerne vandrede bort.

Hun har gentagne gange udråbt De Konservatives stemmetab som årsagen til valgnederlaget. Men målingen viser, at netop Konservatives vælgere faktisk nærmest alle sammen blev i blå blok.

"Nu ved jeg ikke lige, om man regner De Radikale til blå blok alt afhængig af situationen, men det er jo rød blok. Jeg har godt set nogle af overskrifterne til den undersøgelse, men jeg føler mig overbevist om, at De Radikale har snuppet mange stemmer fra De Konservative. At Liberal Alliance har snuppet stemmer fra De Konservative, det giver jo sig selv," siger Kjærsgaard.

Dansk Folkepartis leder mener ikke, det er nogen stor overraskelse, at hendes parti har tabt stemmer til rød blok

"Det er da logisk, at vi har mistet noget til rød for. Når vi har lavet en tilbagetrækningsreform, som i den grad er blevet råbt ud efter en forkert model af fagforeningerne, så ligger det da lige for, at vi mister stemmer til rød blok," forklarer hun.

Men den stemmeblødning kunne snildt være blevet opvejet. Hvis altså bare Det Konservative Folkeparti havde taget sig sammen.

"Nu må man bare sige, at De Konservative gik dramatisk tilbage. Og jeg vil stadigvæk sige, at hvis de havde holdt distancen, hvis de havde rost samarbejdet med Venstre og Dansk Folkeparti, så var det gået helt anderledes," smælder Pia Kjærsgaard som afskedssalut.

Dansk Folkeparti mistede tre mandater, Venstre vandt et mandat og Konservative mistede ti mandater ved valget i torsdags.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.