Pas på misbrug af embedsmænd

Vi er rykket meget tæt på folketingsvalget. Det bør få ministrene til at overveje, hvad de beder embedsmændene om at lave, mener DJØF.
Vi rykker tættere og tættere på valget. Pas på med at bruge embedsmændene til partipolitik, lyder det nu fra DJØF til regeringen.
Vi rykker tættere og tættere på valget. Pas på med at bruge embedsmændene til partipolitik, lyder det nu fra DJØF til regeringen. Foto: ft.dk

Tænk dig om en ekstra gang, inden du sætter din embedsmand i gang med at arbejde for dig. Den klare opfordring kommer nu fra formanden for DJØF, Per Hansen.

Vi er rykket meget tæt på folketingsvalget, uden at det endnu er udskrevet, og derfor bør regeringens ministre være særdeles påpasselige med, hvad de beder deres embedsværk om, skriver Berlingske.

"Man skal lade være med at bruge embedsværket til valgpolitiske oplæg, men selvfølgelig skal regeringen passe sit arbejde og fremlægge sit finanslovsforslag, som den skulle have gjort, selvom valget havde været udskrevet," siger Per Hansen, formand for de offentligt ansatte under DJØF, til Newspaq.

Hans pointe er, at vi er så tæt på et valg, at man allerede nu bør sætte gang i den karantæneperiode, der siger, at når valget udskrives, må embedsmændene ikke længere udføre arbejde, der kan bruges af den siddende regering i valgkampen.

Opfordringen kommer efter, der har været kritik af, at blandt andet Finansministeriets embedsmænd har været brugt partipolitisk af regeringen, og når vi er så tæt på et valg, er det endnu mere afgørende at holde sin sti ren.

Der er en tradition for, at selvom ministrene bliver skiftet ud og måske endda har en anden partifarve, så fortsætter embedsmændene ufortrødent deres arbejde.

"Det er meget vigtigt, at embedsværket beholder sin såkaldte genbrugsværdi, så der er tillid til, at vi kan betjene en hvilken som helst regering, der måtte komme ud af et valg. Derfor er det vigtigt, at det ikke kan udlægges som om, at embedsapparatet bliver brugt partipolitisk," siger Per Hansen.

Han mener, det er relativt enkelt for ministrene at undgå at komme i karambolage med embedsmændenes upolitiske arbejde. De skal simpelthen bare spørge sig selv, om det er partipolitik eller almen politik, de beder dem om at udføre.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, mener ikke, der er et problem og siger til Berlingske, at hun mener, det er vigtigt at kunne bruge Finansministeriet i en situation, hvor der er økonomisk krise.

"Det er en underlig tankegang, at et uafhængigt embedsværk ikke må udføre dets arbejde, fordi der er valg engang til efteråret. Og underligt, at DJØF på den måde selv anklager dets medlemmer for ikke at kunne bevare den upartiskhed og uafhængighed, de har," siger hun til Berlingske.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.