Turist fotograferer hjemløs: Sådan tog borgmesteren affære

Det er ikke i orden at fotografere hjemløse, som om de var aber i Zoologisk Have, mener Københavns sundhedsborgmester Ninna Thomsen. Derfor reagerede hun, da en turist var lidt for ivrig med kameraet. (Foto: Screendump, Facebook / Ninna Thomsen)

Københavns sundhedsborgmester Ninna Thomsen blev provokeret, da hun kom forbi en turist, der tog billeder af sovende hjemløse på Rådhuspladsen.

SF-politiker Ninna Thomsen har både høstet ros og skabt debat på Facebook torsdag med en usædvanlig håndtering af en turist, der tog billeder af hjemløse.

Torsdag morgen kom SF'eren, der også er sundhedsborgmester i København, forbi Rådhuspladsen. Der så hun en turist, der i flere minutter tog billeder af de sovende hjemløse.

Det provokerede Ninna Thomsen så meget, at hun tog sit eget kamera frem og gav sig til at fotografere turisten, indtil han fangede pointen og stoppede.

Hjemløse er ikke aber

Ninna Thomsen lagde billede og historie ud på det sociale medie Facebook, hvor det har skabt en del debat.

Nogle roser politikeren og kalder hendes reaktion for sej. Det er nedværdigende for de hjemløse at blive behandlet som dyr i en safari, mener flere.

- Når man tager så mange billeder, så bliver de lidt gjort til aber i et bur, skriver Allan for eksempel.

Andre mener, at fotografer netop skal have lov til at dokumentere den slags problemer, og kritiserer i stedet Ninna Thomsen og de andre politikere for ikke at gøre nok for hjemløse.

- Patetisk, hvad hvis manden skulle bruge billederne til at gøre opmærksom på det stigende antal af hjemløse i Danmark, ingen grund til at spille hellig, når i ikke gør noget ved problemet, skriver Matthias.

Braser ind i folks soveværelse

Sune beskriver, hvordan sagen kan ses fra flere vinkler:

- Det særlige ved netop hjemløse er naturligvis, at de ikke har et privat rum de kan trække sig tilbage til, når de ønsker at være uden for offentlighedens beskuelse. Fotografen træder så at sige ind i den hjemløses soveværelse, hvilket for de fleste mennesker er et meget privat og intimt sted. Derfor bør fotografen behandle situationen med en tilsvarende respekt og ærbødighed, hvilket i mine øjne oftest vil indebære at man beder den hjemløse om tilladelse, ligesom man ville bede om tilladelse inden man brasede ind i andre menneskers soveværelse, skriver han.

- Det være sagt, skal man også huske på, at fotografiet er et af de stærkeste redskaber til at fortælle os om hinanden, os selv og den verden vi lever i, fortsætter han.

Ninna Thomsen selv siger til B.T.:

- Jeg reagerede på, at han synes, at man kan tillade sig at stå i mere end fem minutter og tage billeder af udsatte borgere, der tilmed ligger og sover. Det var meget uværdigt for de hjemløse, og det var derfor, jeg gjorde det.