Professor om normeringer i landets institutioner: Offentligt omsorgssvigt
På stuerne i landets børnehaver og vuggestuer oplever mange pædagoger at stå alene med en stor gruppe børn, viser ny undersøgelse. (Foto: Foto: Scanpix)
I landets institutioner kan en pædagog stå alene med ansvaret for op til 17 børn, viser undersøgelse fra Bupl.

Landets pædagoger oplever at skulle jonglere bleskift, frugtstykker og småsnak med forældrene, mens de er ene mand eller kvinde på stuen.

Det fremgår af den hidtil største undersøgelse af pædagogers arbejdstid, der er lavet af pædagogernes fagforbund, Bupl. 8006 pædagoger fra hele Danmark har deltaget.

Det skriver Politiken.

61 procent siger, at de på en tilfældig dag maksimalt har tre timer, hvor de er mere end to voksne. 14 procent oplyser, at de på intet tidspunkt på en tilfældig dag er mere end to voksne til børnegruppen.

Tre ud af fire pædagoger er i løbet af dagen alene med den samlede børnegruppe på gennemsnitligt 17 børn og i gennemsnit i 56 minutter.

- Normeringer som dem, vi ser her, er et offentligt udviklings- og omsorgssvigt, siger Dion Sommer, der er professor ved Aarhus Universitet og forsker i børns udvikling, til Politiken.

Bupl offentliggør undersøgelsen, mens regeringen er på vej med en reform for dagtilbud. Reformen skal blandt andet styrke de pædagogiske læreplaner i daginstitutionerne.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) mener ikke, at undersøgelsen tegner et problematisk billede.

- Det er ikke nødvendigvis et problem, at pædagogen er alene med børnegruppen lidt.

- Det kan godt være en del af det pædagogiske arbejde, at man opdeler børnegruppen. Men der må ikke være situationer, hvor det er farligt for børnene, siger ministeren til Politiken.

Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj, mener, at det helt elementært kan være et sikkerhedsmæssigt problem at være alene med 17 børn.

- Hvis pædagogen skal forlade stuen et øjeblik eller pusle et barn, så er der jo ingen voksen tilbage på stuen, siger han til Ritzau.

Derfor er det op til kommunerne at sikre bedre normeringer i daginstitutionerne, mener han.

- Det er et årelangt problem, så det tyder på, at kommunerne ikke gør det selv, uden at vi lovgiver på området.

- Derfor er mit bud, at vi er nødt til at have en lovfastsat minimumsnormering, sådan at vi sikrer os, at der er mindst to medarbejdere på den enkelte stue, siger han.

Formand i Bupl Elisa Bergmann kalder det "beskæmmende", at en enkelt pædagog kan risikere at stå alene med så mange børn.

- Vi ved, hvor afgørende det er for børns trivsel, udvikling, sprog og mod på resten af livet, at de har et godt børneliv, siger hun.

- Det har vi altså svært ved at give dem, hvis vi skal være gårdvagten, der alene sikrer, at der ikke er alt for mange konflikter.

/ritzau/
via Listen To News