OVERBLIK: Strafzoner og gymnasier i regeringens ghettoudspil
Hvis en kontanthjælpsmodtager flytter til Gellerupparken eller andre af boligområderne på regeringens ghettoliste, skal de trækkes i ydelsen, vil regeringen foreslår. Det erfarer TV2. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Regeringen fremlægger torsdag et nyt ghettoudspil, som er det sjette siden 1994. Se noget af indholdet her.

Intentionen med regeringens ghettoudspil er med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) egne ord at "afvikle ghettoerne helt".

Nogle elementer er allerede offentliggjort. Her kan du se hvilke:

Skærpede strafzoner:

* Regeringen vil give politiet mulighed for at oprette strafzoner, hvor straffen for kriminalitet fordobles.

* En skærpet strafzone kan oprettes af politiet i en ekstraordinær situation i det pågældende område. Der skal være en særlig grund til at oprette en zone.

Kriminelle lejere:

* Boligselskaber skal have mulighed for at sige nej til at udleje en bolig, hvis en lejer har begået visse typer af kriminalitet de seneste fem år.

* Det skal desuden blive lettere at sætte kriminelle lejere på gaden, da regeringen mener, at domstolsforløbene er for lange, som de er i dag.

Datadeling i udsatte boligområder:

* Kommunerne skal have lettere adgang til oplysninger om borgere i de udsatte områder.

* Straffen skal skærpes over for fagpersoner, der ikke indberetter, hvis børn mistrives.

* Overholder personale ikke underretningspligten, skal man kunne blive straffet med bøde eller op til fire måneders fængsel. Under særligt skærpende omstændigheder kan straffen blive op til et år.

Færre kontanthjælpsmodtagere:

* Hvis en modtager af kontanthjælp flytter til et af boligområderne på regeringens ghettoliste, skal vedkommende trækkes i sin ydelse.

* Samtidig skal kommuner forbydes at henvise kontanthjælpsmodtagere til boligområderne.

Børn fra udsatte boligområder i daginstitution:

* Børn fra boligområder på regeringens ghettoliste skal gå i daginstitution fra de er et år. Ellers skal kommunen afgøre, om børneydelser kan standses.

* Daginstitutioner må højest optage 30 procent af deres børn fra boligområder, der de seneste tre år har været på regeringens ghettoliste.

Belønning til kommuner:

* Kommuner, der kan få indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund i arbejde, får en kontant belønning.

* Det udløser også kroner og øre, hvis elever med ikke-vestlig baggrund består eller får højere karakterer end gennemsnittet i af den samme gruppe året før.

Fordeling af gymnasieelever med udenlandsk baggrund:

* Fordelingen af elever med udenlandsk baggrund skal i nogle tilfælde prioriteres højere i udvalg, der fordeler ansøgere.

* Alle gymnasier skal have mulighed for at blive profilgymnasier. Det betyder, at de selv kan bestemme kriterierne for 25 procent af de elever, de optager.

Kilder: Justitsministeriet, Børne- og Socialministeriet, Berlingske, Kristeligt Dagblad, Politiken, og TV2.

/ritzau/