De slidte danskere Overblik: Det siger de om Mette F.'s pensionsudspil
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen har tirsdag fremlagt et pensionsudspil. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nedslidte skal have hjælp, mener flere aktører, som advarer mod pensionsalder udregnet på baggrund af branche.

Folk, der har været længe på arbejdsmarkedet, eller som er nedslidte, skal have mulighed for at gå på pension før den nuværende pensionsalder.

Det mener Socialdemokratiet, som tirsdag har fremlagt et pensionsudspil.

Få overblik over, hvordan udvalgte politikere, organisationer og foreninger reagerer på det:

* Sofie Carsten Nielsen (R) siger til Ritzau:

- Umiddelbart ser det okay ud, fordi vi også vil gøre noget for de nedslidte, som i dag ikke får hjælp.

- Vi har for flere år siden foreslået en seniorførtidspension for dem, der ikke kan arbejde mere. Socialdemokratiet ser ud til at ville skrue det sammen på en lidt anden måde, men mon ikke vi kan mødes et sted. Det skal jo handle om dem, der er nedslidte eller i risiko for det. Vi har ikke brug for en efterlønsordning til alle.

* Pia Olsen Dyhr, formand for SF, skriver på Twitter:

- Bedre adgang til pension for nedslidte. Vigtigt udspil fra S. En pligtopgave for en ny rød regering. Viser markant forskel på rød og blå blok.

* Administrerende direktør i Dansk Industri (DI) Kim Graugaard, skriver i en mail:

- Vi ser med stor bekymring på forslaget om at differentiere pensionsalderen. Selvfølgelig skal vi tage hånd om mennesker, der er nedslidte og ikke kan arbejde. Men aldring og nedslidning er meget individuelt, så det vil være en stor fejl at sende store grupper af arbejdsdygtige seniorer på tidlig pension.

- Hvis der indføres tidligere pensionsalder for store, udvalgte faggrupper, vil det efterlade et stort hul i dansk økonomi. Så bliver vi simpelthen fattigere.

* Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Jacob Holbraad skriver i en mail:

- Socialdemokratiet spiller hasard med landets fremtid. Forslaget om at sænke pensionsalderen er en bombe under vores gode økonomi. Vi har allerede en stor mangel på faglærte medarbejdere, og nu vil Socialdemokratiet reducere antallet af hænder på arbejdsmarkedet yderligere. Det er ganske enkelt uansvarligt.

- Hvem skal passe det stigende antal ældre, når Socialdemokratiet har sendt social- og sundhedsassistenterne på pension?

* Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen skriver i en mail:

- Mette Frederiksen er ved at gennemføre en ny efterlønsordning, og der er risiko for, at den vil trække tusindvis af hænder ud af arbejdsmarkedet. Ordningen kan jo betyde, at nogle kan trække sig tilbage på folkepension som for eksempel 60-årige, uanset om de er nedslidte eller ej.

* Formand for fagforbundet FOA Mona Striib skriver i en mail:

- Det er en sjælden varm nyhed i en ellers råkold tid. FOA har længe talt for en differentieret pensionsalder til gavn for vores mange nedslidte medlemmer.

- Vi har set reform på reform siden finanskrisen, der er gået ud over almindelige mennesker. Nu kommer der endelig et markant udspil, der vil være til gavn for lønmodtagere bredt set. Der er kun anledning til at rose udspillet.

* Direktør i Faglige Seniorer Palle Smed siger i en pressemeddelelse:

- Vi har i årevis gjort opmærksom på, at den stigende pensionsalder og den stærkt forringede efterløn rammer nedslidte og personer med et langt arbejdsliv ekstra hårdt. Derfor er det befriende, at der endelig kommer et politisk udspil, der tager den gruppe lønmodtagere alvorligt.

*Formand for 3F Per Christensen siger i en pressemeddelelse:

- Socialdemokratiets udspil er et stort skridt i den rigtige retning. Det er helt, helt afgørende, at man sætter fokus de mest nedslidte på arbejdsmarkedet. Det er dem, der blev hårdest ramt, da man satte pensionsalderen op og de facto afskaffede efterlønnen.

/ritzau/

Forstå, hvad Socialdemokratiets udspil går ud på:

* Der er ulighed på pensionsområdet, og det skal en differentieret pensionsalder rette op på.

* Ifølge S bør man kunne gå tidligere på pension, hvis man er nedslidt eller har en høj anciennitet på arbejdsmarkedet - altså at man har arbejdet i mange år.

* Man skal dog have arbejdet i "mere end 40 år" for at kunne få ret til tidligere pension, og job som eksempelvis avisbud tæller ikke med, fortæller Mette Frederiksen på pressemøde. 

* Også deltidsansættelser tælles med.

* Det er ikke bestemt i partiet, hvilke grupper der skal kunne trække sig tidligere. Det skal besluttes i samarbejde med arbejdsmarkedets parter.

* Den graduerede pension vil koste cirka tre milliarder kroner årligt, vurderer Socialdemokratiet, som ønsker at finansiere det gennem en skat på virksomheder og den finansielle sektor.

* Skævheden på pensionsområdet er ifølge partiet opstået på grund af den stigende pensionsalder, der blev vedtaget i Velfærdsforliget fra 2006, og forringelsen af efterlønnen, der blev vedtaget i 2011.

* Socialdemokratiet stemte selv for begge aftaler.

Kilde: Det socialdemokratiske pensionsudspil "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension".

/ritzau/

/ritzau/
via Listen To News