Økonom: Kickstart af økonomien burde udskydes
Pengene der bruges på regeringens kickstart i 2012 og 2013, kan mangle på et senere tidspunkt, siger økonomiprofessor. Foto: www.colourbox.com
Økonomiprofessor så gerne, at man havde ventet lidt med at kickstarten økonomien til verdensøkonomien var i bedring

Regeringens nye finanslovsforslag ligger op til en kickstart af dansk økonomi via fremrykkede offentlige investeringer på i alt 19 milliarder i 2012 og 2013.

Og selve idéen med en kickstart er fornuftig nok, siger økonomiprofessor ved Århus Universitet, Bo Sandemann, til Newspaq.

Men han er ikke helt enig i tidspunktet for planen, forklarer han.

"Jeg mener, man burde holde lidt på pengene og se lidt længere fremad. Vente med kickstarten til man er i situation, hvor man kan noget lys i resten af verdensøkonomien, " siger han

Og man skal ikke se særligt langt frem, før man igen kunne få brug for pengene, fortæller Bo Sandemann.

"Når vi kommer på den anden side af 2013, skal vi på et lavere niveau for de offentlige investeringer, end der hidtil har været planlagt. Hvis der ikke er kommet gang i resten af verden på det tidspunkt, så får vi en konjunktursituation der er værre end den i øjeblikket. Og det er lidt svært at forestille sig, at der er noget i verdensøkonomien, der er kommet i gang på det tidspunkt," siger han.

Hans kollega fra Århus Universitet, Økonomiprofessor Michael Svarer, er til dels enig.

"Isoleret set, er det fornuftigt nok med en kickstart," siger han, men tilføjer, at der kan blive brug for at kickstarte økonomien igen, når resten af verden er på vej ud af krisen. Og så må man finde pengene ved at gennemføre reformer, mener han.

"På længere sigt bliver man nødt til at skabe et ekstra råderum ved at gennemføre de nødvendige reformer. Udviser man tilpas meget ansvarlighed på den side, kan man også få lov til at bruge lidt flere penge i den anden ende," siger han.