Øjenvidneberetning: Sult, voldtægt og død

380.000 mennesker i en lejr, hvor der ikke er plads til alle. Folk sulter, og kvinder bliver voldtaget. Tag med til Dadaab i Østafrika.
Flygtninge i Østafrika sulter og tørster.
Flygtninge i Østafrika sulter og tørster. Foto: Sayyid Azim / POLFOTO

Enorme menneskemasser i timelange køer foran en lille port, som fører ind til det, der måske kan være redningen fra sult og tørke.

Red Barnets generalsekretær Mimi Jakobsen er rejst til Dadaab på grænsen mellem Somalia og Kenya, hvor en katastrofe af dimensioner udspiller sig.

Den værste tørne i 60 år har skabt kaos i Østafrika, hvor tusinder flygter for at finde mad og drikke.

"Jeg talte med en mor på 15 år, som havde en pige på tre år ved hånden og en dreng på fem måneder ved brystet. De havde været fem dage undervejs fra Somalia, og de var totalt udhungrede og dehydrerede, " forklarer generalsekretæren til Newspaq.
.
Flere af lejrens 380.000 flygtninge har været undervejs i både 10 og 15 dage. På vejen har mange måttet begrave døde familiemedlemmer, som er omkommet af sult, tørst og udmattelse.

Hovedparten af de mennesker, hun og kollegaerne ser, er kvinder med børn. Mændene er enten forsvundet eller blevet i Somalia.

De mange flygtninge bliver registreret som asylansøgere, men der er ikke mere teltplads til de mange mennesker. De kan få mad, men der kan gå op til tre måneder, før de kan få asyl og tag over hovedet.

"Det ulykkelige i lejrene er, at der er utrolig usikre forhold. Både børn og unge kvinder bliver misbrugt og voldtaget eller sendt til slavearbejde. Der er også nogen, der snakker om, at børn bliver hvervet til at være børnesoldater," siger Mimi Jakobsen.

Der mangler det hele. Mad, vand og medicin. Derfor opfordrer hun danskerne til at give en hjælpende hånd til de hårdt prøvede flygtninge.

"Det her er ikke bare endnu en katastrofe i Afrika. Det er det værste, vi har set i 60 år. Men der kan gøres noget, og jeg har set det virke - jeg har set det hjælpe. Så gå ind og giv en donation, og lad være med at vente til efter ferien," siger Mimi Jakobsen.

Hvis du vil hjælpe kan du sende en sms til 1277. Skriv katastrofe i tekstfeltet og donér 150 kr.

redbarnet.dk kan du finde mere information.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.