Nye tal: Flere overlever kræft
Det går fremad for 1-års overlevelsen for de fleste af de store kræftsygdomme, viser nye tal. Foto: Colourbox
Det går fremad, når det gælder tallene for, hvor mange der overlever otte af de store kræftsygdomme.

Flere danskere overlever otte af de mest udbredte kræftformer i sygdommenes første og tredje år.

Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse afspejler tallene, at vi nu begynder at kunne se betydningen af, at der er lavet kræftplaner herhjemme i årene 2000, 2005 og i 2010.

"Vi tolker det som, at de har medvirket til, at der er sket en forbedring i et års-overlevelsen," siger Gerda Engholm, seniorstatiker i Forebyggelse og dokumentation i Kræftens Bekæmpelse til Newspaq.

Hun understreger, at især indsatsten med hurtigere og mere effektiv degnostisering har haft en positiv effekt, som organisationen også forventer vil fortsætte med at slå igennem.

"Vi forventer, at overlevelsen vil blive bedre, og at vi forhåbentlig også vil være i stand til at se det i forhold 3 og 5 års-overlevelsen," vurderer seniorstatikeren.

Kræftplanerne blev i sin tid startet som følge af, at langt færre danskere overlever en kræftsygdom sammenlignet med kræftsyge i de andre nordiske lande.

Kræftens Bekæmpelse er derfor nu i gang med at analysere de nye overlevelsestal for at se, om det er et generelt billede på udviklingen de nabolande, som Danmark sammenligner sig med.

"Det springende punkt bliver også at se, om vi har indhentet det efterslæb, vi har haft i forhold til de andre nordiske lande," lyder det fra Gerda Engholm.

De nye netop offentliggjorte tal fra Sundhedsstyrelsen er baseret på tal fra Landspatientregisteret. De berørte kræfttyper gælder blandt andet lungekræft og kræft i endetarmen. Se mere om tallene HER.