Nye tal: Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen boomer
Bygge- og anlægsbranchen nyder især godt af opgangstiderne lige nu, hvor beskæftigelsen det seneste år er steget mest inden for den branche. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Antallet af lønmodtagere i Danmark har aldrig været større, og bygge- og anlægsbranchen nyder især godt af de gode tider. Vi er bestemt tilfredse med stigningen, lyder reaktionen fra Dansk Byggeri.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen i Danmark fortsat er på rekordhøjt niveau. I februar i år var beskæftigelsen oppe på 2.732.423 lønmodtagere i Danmark. Det var en stigning på hele 3.800 personer siden januar i år.

I bygge- og anlægsbranchen nyder man især godt af den stigende beskæftigelse. På lidt over et år er antallet af beskæftigede i branchen steget fra 153.305 personer i januar 2017 til 160.980 i februar i år svarende til en stigning på fem procent.

- Vi er bestemt tilfredse med stigningen. Det går efterhånden rigtig godt inden for bygge og anlæg, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg til Avisen.dk.

Selvom bygge- og anlægsbranchen oplever stigning i antallet af beskæftigede, oplever mange virksomheder i branchen udfordringer ved fortsat mangel på kvalificeret arbejdskraft. Ifølge Bo Sandberg viser månedlige opgørelser, at 30 procent af virksomhederne inden for bygge- og anlægsbranchen oplever, at deres produktion bliver bremset på grund af manglen på arbejdskraft.

Dog mener han ikke, at udfordringen er så alvorlig, når man måned for måned kan konstatere, at beskæftigelsen inden for bygge- og anlægsbranchen bliver ved med at stige.

- Kombinationen af, at man får flere nyuddannede, får seniorerne til at blive længere på arbejdsmarkedet og har adgang til udenlandsk arbejdskraft, gør, at man trods alt kan håndtere udfordringen, siger Bo Sandberg.

Arbejdstagere er også glade

Også hos BAT-kartellet, der er faglig samarbejdsorganisation for syv LO-forbund inden for bygge, anlæg og træ, glæder man sig over, at beskæftigelsen inden for bygge- og anlægsbranchen stadig er stigende, samtidig med at ledigheden er lav.

- Det er grundlæggende for os at sige, at det er at foretrække at løse de problemer, der afstedkommer af høj beskæftigelse end af høj ledighed. Vi vil hellere, at det er nødvendigt at løse disse problemer end alle mulige andre problemer, siger Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i BAT-kartellet, til Avisen.dk.

Flere marginaliserede grupper kommer i arbejde

Både BAT-kartellet og Dansk Byggeri kan konstatere, at stigningen både inkluderer udenlandsk arbejdskraft og dansk arbejdskraft. Hos Dansk Byggeri kan man også se, at stigningen inkluderer nyuddannede og tidligere kontanthjælps- eller dagpengemodtagere. Det glæder Bo Sandberg sig over.

- Det er jo ganske positivt, at fordi opsvinget har været i gang så længe, så er man begyndt at give de lidt mere marginaliserede grupper i samfundet fodfæste på arbejdsmarkedet, siger han.

Hos BAT-kartellet ser man ikke noget problem i, at en del af arbejdskraften inden for branchen er udenlandsk. Dog pointerer Gunde Odgaard, at der er masser af arbejdskraft at tage fra EU-landene og EØS-landene.

- Vi har et stort fælles arbejdsmarked med 400 millioner mennesker, som vi kan tage af. Derfor mener vi, at virksomhederne sagtens kan forsøge endnu mere for at finde dygtig arbejdskraft i stedet for kun at gå efter den billige fra for eksempel Filippinerne eller Bangladesh, siger han.