Efter succes med ny kontrol: Troels Lund vil jagte farligt arbejde i flere brancher
- Jeg ser for mig, at vi skal lave nogle mere skræddersyede tilsynsmodeller for nogle af de brancher, hvor der er for mange arbejdsulykker, siger Troels Lund Poulsen (V) efter succes med ny tilsynsmetode i byggebranchen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Arkiv
Metoden til at jagte farligt arbejde i byggebranchen er blevet ændret. Det nye tiltag har vist sig at være effektivt, da der findes arbejdsmiljøproblemer på halvdelen af besøgene. Nu vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kigge på skræddersyede kontrolbesøg i andre brancher.

Siden november har en ny tilsynsmetode i bygge- og anlægsbranchen vist sig at være markant mere effektiv. Samtidig har den afsløret store problemer med arbejdsmiljøet i branchen.

Den nye tilsynsmetode har været i brug siden november 2017. Siden da har Arbejdstilsynet besøgt 1.093 virksomheder. Kontrollen har vist problemer med arbejdsmiljøet i 48,9 procent af tilfældene.

Det er en markant stigning fra den gamle kontrolform, der i første halvår af 2017 fandt arbejdsmiljøproblemer i 12,8 procent af tilfældene. 

Sådan fungerer den nye tilsynsmetode

Den nye tilsynsmetode i byggebranchen har været i gang siden 1. november 2017. Den erstatter det tidligere risikobaserede tilsyn.

Den nye metode betyder, at tilsynet dukker uanmeldt op på byggepladsen. Arbejdstilsynet afdækker derefter arbejdsmiljøet hos samtlige virksomheder, der er på byggepladsen.

Før - med det risikobaserede tilsyn - var det sådan, at virksomhederne blev varslet på forhånd, og Arbejdstilsynet koncentrerede sig kun om den ene virksomhed på pladsen.

Den nye metode betyder også, at der gives flere afgørelser om ulykkes-risici end før. Med den nye metode har tilsynet kun kørt forgæves i 5,5 procent af tilfældene, mens det med den gamle metode var mere end hver tredje gang.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

UDVID

Nu ser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) store muligheder i specifikke kontrolmetoder i andre brancher, hvor arbejdsmiljøet halter efter.

- Jeg ser for mig, at vi skal lave nogle mere skræddersyede tilsynsmodeller for nogle af de brancher, hvor der er for mange arbejdsulykker. Jeg forestiller mig, at jeg henover sommeren vil kigge yderligere på branchetilrettede modeller i en 4-5 andre brancher, siger Troels Lund Poulsen til Avisen.dk.

Hvorfor ikke bare bruge den fra byggebranchen, som har vist sig at være effektiv?

- Simpelthen fordi, at det er forskellige ting, der fylder i forskellige brancher. Nogle steder er det vigtigst med forebyggelse og vejledning. I andre brancher kan det være, at hårde sanktioner er den bedste metode, siger Troels Lund Poulsen.

Et 'wake-up call'

Det er især brancher, hvor der er høj risiko for arbejdsulykker og arbejdsmiljøproblemer, der skal under luppen. Hvis det står til ministeren, er der dog især én sektor, der skal have et løft.

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi ser på den offentlige sektor, må vi konstatere et for højt sygefravær. Så det er nærliggende at se på hele tilsynsindsatsen i den offentlige sektor, siger Troels Lund Poulsen, der også nævner landbruget som en anden væsentlig branche at have for øje.

Kontrollen har vist sig mere effektiv, men har samtidig løftet sløret for en bygge- og anlægsbranche, hvor der er store problemer med arbejdsmiljøet. Troels Lund Poulsen kalder det et 'wake-up call', at der har været dårligt arbejdsmiljø i næsten halvdelen af de besøgte bygge- og anlægsvirksomheder.

- Det er et overvældende tal. Nu skal vi have analyseret det, den nye metode har vist, til bunds, inden jeg vil komme en politisk konklusion. Der er et meget højt tal i afgørelser om ulykkesrisici, som tager udgangspunkt i forebyggelse af arbejdsulykker. De afgørelser skal vi bruge fremadrettet til at diskutere, hvordan vi skal indrette arbejdspladserne, erkender Troels Lund Poulsen.

- Resultatet skulle vi gerne kunne måle i løbet af de næste år. Min målsætning er, at der skal være færre arbejdsulykker og færre folk, der bliver dræbt i byggeriet, lyder det fra beskæftigelsesministeren. 

Samarbejde baner vejen

At den nye tilsynsmetode i byggebranchen har vist sig som en effektiv og målbar succes, glæder selvsagt ministeren. Forsøget med kontrolmetoden blev i februar forlænget. Metoden skal i første omgang køre indtil ekspertudvalget om arbejdsmiljø senere på året giver sine anbefalinger til regeringen.

Troels Lund Poulsen er ikke i tvivl om, hvorfor kontrollen har været en succes.

- Først og fremmest er det en model, der er lavet i et intelligent samarbejde mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Der er opbakning til tilsynsarbejdet, og det er afgørende for, at der tages godt imod initiativerne, fastslår ministeren.

3F er glade for initiativet

Arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, Ulla Sørensen, er tilfreds med udmeldingen om skræddersyede branchetilsyn.

- I 3F hilser vi initiativet velkommen. Vi har længe efterlyst en bredere tilsynsindsats, hvor kontrolmodellerne i højere grad skræddersyes til de arbejdsmiljøproblemer, som kendetegner forskellige brancher. Det giver sig selv, at der skal forskellige metoder til at identificere og løse problemer i eksempelvis fysisk og psykisk arbejdsmiljø, skriver Ulla Sørensen til Avisen.dk.

Ulla Sørensen oplyser desuden, at hun er positiv over for metodens resultater, omend de ikke overrasker hende, i og med tilsynene nu sker uanmeldt.

De rå tal: Det har den nye kontrol vist

Det tidligere risikobaserede tilsyn i byggebranchen blev brugt i første halvår af 2017. I den periode besøgte Arbejdstilsynet 1.085 virksomheder. Andelen af virksomheder med minimum en materiel afgørelse lå på 12,8 procent.

Med den nye kontrolmetode har tilsynet i perioden fra 1. november 2017 - 15. marts 2018 besøgt 1.093 virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. Her fandt man en materiel afgørelse hos 48,9 procent af virksomhederne.

Samtidig faldt antallet af gange, hvor Arbejdstilsynet kørte forgæves fra cirka 33 procent til kun 5,5 procent.

Med den nye metode - alle brancher inkluderet - har Arbejdstilsynet i alt besøgt 1.411 virksomheder. De fem mest hyppige afgørelser var således:

Ulykkesesrisici - 774 afgørelser.

Bygherrer, udbydere mv. - 156 afgørelser.

Kemi, støv og biologi - 114 afgørelser

Muskel- og skeletbesvær - 91 afgørelser

Varme og kulde - 43 afgørelser

Kilde: Beskæftigelsesministeriet