Nødråb fra ansatte på jobcenter: Sagsbunker vokser med eksplosiv fart

Massive fyringer på Jobcenter Slagelse i maj har rystet de resterende medarbejdere, der nu skal løbe ekstra stærkt for at behandle deres 100 borgere i stedet for 60, beretter tillidsrepræsentant.
"Hvis medarbejderne stadig skal tro på, at dette skal lykkes, så skal der ikke komme flere store krav og afskedigelsesrunder," siger tillidsrepræsentant i Jobcenter Slagelse (tv.), der frygter flere besparelser.
"Hvis medarbejderne stadig skal tro på, at dette skal lykkes, så skal der ikke komme flere store krav og afskedigelsesrunder," siger tillidsrepræsentant i Jobcenter Slagelse (tv.), der frygter flere besparelser. Foto: Privat

En ny hverdag har ramt de tilbageværende medarbejdere på Jobcenter Slagelse, efter de i starten af maj måtte se 40 kolleger blive fyret.

Det fortæller tillidsrepræsentant for de HK-ansatte på jobcentret Ole Brandenborg.

- Der er ikke meget, der skal gå galt, før vi kan få en situation, hvor flere og flere sygemelder sig eller vælger at søge noget andet. Hvis medarbejderne ikke snart ser en lysning på arbejdssituationen, vil det få konsekvenser, siger han. 

Onsdag den 3. maj mødte 40 medarbejdere op til en fyreseddel i mailboksen. Jobcenter Slagelse måtte fyre, da der i kommunen manglede 16 millioner kroner til administrativt arbejde. 

Af de 40 nedlagte stillinger i jobcentret blev 3 ledere opsagt, 30 medarbejdere fyret og de sidste 7 stillinger fik aftaler om frivillig fratrædelse.

Før fyringerne var der 285 ansatte på jobcentret i Slagelse.

Færre kolleger, flere sager

Det var en stor del sagsbehandlere, der røg i forbifarten. Og det har lagt ekstra pres på dem, der er tilbage. Især afdelingen, hvor man behandler de borgere, der er længst fra arbejdsmarkedet, har måtte lide under kommunens sparekniv.

Sagsbehandlerne er delt op mellem HK Kommunal og Dansk Socialrådgiverforening.

Sagsbehandlerne sidder nu tilbage med færre kolleger og en større bunke sager, fra 60 til 100, forlyder det fra Ole Brandenborg. 

- De føler sig meget presset. Og det betyder, at mange har oplevelsen af, at det er svært at løse opgaver med den tid, der er til rådighed, siger Ole Brandenborg.

Centerchefen i Jobcenter Slagelse, Jens Højlund, kan i runde tal bekræfte, at jobcentrets sparemål på 25 millioner kroner i 2017 er nået - og endda lidt til. Men han erkender også, at det hviler en ekstra byrde på de resterende sagsbehandlere.  

- Medarbejderne klør på, er pressede og har travlt. Det er klart, at man ikke bare kan fjerne 40 medarbejdere og dernæst tro, at alt fungerer fra start. Det ryster naturligvis en organisation, siger Jens Højlund.

Han fortæller desuden, at dem, der arbejder med kontanthjælpsmodtagere og aktivitetsparate borgere, har fordoblet deres sagsantal.

Kan ikke bare løbe hurtigere

De massive fyringer betød, at medarbejderstaben på Jobcenter Slagelse faldt med 14 procent. 

Men Ole Brandenborg frygtede i maj måned, at det kunne betyde efterskælv med opsigelser, hvis man ikke ændrede måden at arbejde på. 

- Jeg tror personligt ikke på en model, der bare handler om at løbe hurtigere, for så mister vi de dygtige medarbejdere, og de søger mod andre kommuner, sagde han til Avisen.dk i maj måned.

Tre medarbejdere sagde op kort tid efter de 40 fyringer i maj måned, ifølge jobcenterchefen. Og han bekræfter, at han som chef selvfølgelig spekulerer i flere opsigelser eller sygemeldinger. 

På jobcentret venter man nu stadig på omstruktureringer, der skal lette medarbejdernes byrde - lige nu løber de altså hurtigere, ifølge Ole Brandenborg.

- Vi er ikke der, hvor medarbejderne føler, at de kan løse de forventede opgaver, med de ressourcer, de har endnu. Og det er jo en usund situation at være i på den lange bane, en underskuds-situation, og det præger arbejdsmiljøet, siger tillidsrepæsentanten. 

Jobcenterchefen Jens Højlund forklarer, at man arbejder med nye tilgange til at behandle borgerne. Blandt andet afholder ledere i de forskellige afdelinger temadage, hvor medarbejderne kan komme med input til, hvordan man kan arbejde mere systematisk. 

- Når der ikke er hænder til at gøre, som vi plejer, må vi finde nogle bedre metoder til at håndtere borgerne, og det er vi igang med at systematisere nu, siger Jens Højlund og fortæller, at han regner med, at de er klar i 2018 med en ny plan. 

Kommunens sparekniv

Slagelse Kommunes økonomi har været på retur de seneste par år, og i 2018 skal kommunen endnu en gang svinge sparekniven, denne gang for minimum 100 millioner kroner, blot for at få pengene i kommunekassen til at løbe rundt. 

HK Kommunal har derfor sendt et høringssvar til budgetforhandlinger 2018 med en bøn om ikke at spare yderligere på administrativt arbejde i kommunen, som der ellers lægges op til. 

Der er nemlig skåret benhårdt i HK-personalet i kommunen over den seneste årrække, skriver HK mandag. Rapporter viser, at i 2010-2016 faldt antallet af HK-ansatte med 142,9 årsværk, skriver de. 

Ole Brandenborg frygter, at jobcentret vælter, hvis der endnu engang besluttes fra politisk hold, at der skal spares på personalet.

- Jeg tror, buen er spændt helt ud. Hvis medarbejderne stadig skal tro på, at dette skal lykkes, så skal der ikke komme flere store krav og afskedigelsesrunder. Ro omkring personalet - det er der behov for nu, siger Ole Brandenborg. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.