De slidte danskere Ny kurs: Nu siger 3F ja til forskel på pensionsalder
Mange kommer tidligt ud på arbejdsmarkedet. De fortjener også en ordentlig alderdom, siger 3F-formand Per Christensen. (Foto: Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix)
Danmarks største fagforbund, 3F, går nu ind for, at folk, der kom tidligt ud på arbejdsmarkedet, kan få tidligere folkepension.

Skal brolæggeren, der har arbejdet siden 9. klasse, have ret til folkepension før konsulenten, der fik sit første job som 28-årig? Danmarks største fagforbund, 3F, der blandt andet organiserer mange ufaglærte og kortuddannede, har haft svært ved at finde benene i diskussionen om pensionsalder.

Men på et møde torsdag har 3F's hovedbestyrelse vedtaget, at forbundet støtter en pensionsmodel, der giver mulighed for tidligere folkepension til dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet. En model som i videst muligt omfang "skal være målrettet grupper, der har haft et langt og hårdt arbejdsliv."

Savner efterlønsordningen

3F lægger sig ikke fast på, hvor mange år man skal have arbejdet for at kunne få tidligere pension.

- Efterlønnen var klar og enkel, men den er desværre på vej væk. Nu skal vi finde nye løsninger for de mange, som kommer i klemme på grund af den stigende pensionsalder. Det er sværere end det lyder, siger Per Christensen, formand for 3F.

Han peger på, at mange 3F'ere kommer tidligt ud på arbejdsmarkedet.

- De fortjener en hånd, så de kan nyde en ordentlig alderdom. Men en pensionsalder, der er baseret på anciennitet, løser bare ikke alle problemer. Mange når hverken 35 eller 40 års anciennitet, fordi de pendler ind og ud af arbejdsmarkedet, siger Per Christensen.

Han henviser til, at mange 3F-medlemmer ikke er på arbejdsmarkedet, når de fylder 60 år, fordi de allerede er slidt ned eller er døde.

- Modellen, hvor vi tager hensyn til antal år på arbejdsmarkedet, løser meget. Men vi må også se i øjnene, at den ikke løser alt. Derfor ønsker 3F at kombinere modellen med bedre arbejdsmiljø, lighed i sundhed og initiativer målrettet de nedslidte, siger 3F-formanden.

I dag er sandsynligheden for at skulle trække sig tilbage i utide som førtidspensionist syv gange så stor for ufaglærte som for højtuddannede.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og SF's formand Pia Olsen Dyhr har tidligere i Avisen.dk udtalt sig positivt om differentieret pensionsalder, mens Dansk Folkeparti og Venstre har været afvisende.

3F spillede en hovedrolle, da man samlede Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til fælles kamp mod regeringens planer om at fremrykke forhøjelsen af pensionsalderen.

- Den rolle vil vi gerne spille igen, hvis det kan sikre en mere fair pensionsalder. De må gerne komme over og sidde i min sofa til en god snak, siger Per Christensen, formand for 3F.

TEMA: De slidte danskere

Vi skal alle sammen arbejde længere. Siger politikerne. Danmark får i fremtiden verdens højeste pensionsalder. Men kan det lade sig gøre? Er det fair? Og hvad siger folk på stilladset og i vuggestuen? Avisen.dk sætter i den kommende tid fokus på nedslidning og pensionsalderen. Vi håber du vil læse med og deltage i debatten.

Læs hele serien her

via Listen To News