Ny dansk bro til 2,1 milliarder: Politikere kræver nødudgang i kontrakt med italienske firmaer

Politikere vil have indbygget en klausul i kontrakter med italienske byggefirmaer, der skal forsvare sig i en korruptionssag i Italien.
Danmark skal ikke risikere at hænge på en kontrakt med et firma, der ikke er til at arbejde sammen med, siger SF's Karsten Hønge.
Danmark skal ikke risikere at hænge på en kontrakt med et firma, der ikke er til at arbejde sammen med, siger SF's Karsten Hønge. Foto: Vejdirektoratet/Sara Gangsted/Scanpix

Hvis Vejdirektoratet lader to italienske byggefirmaer, der skal forsvare sig i en verserende sag om korruption i Italien, stå for opførslen af Danmarks tredjestørste bro, Storstrømsbroen, vil flere transportordførere have indbygget en nødudgang i kontrakten.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Når der er faldet afgørelse i sagen med de italienske firmaer, skal vi have en mulighed for at komme ud af kontrakten. Vi skal ikke risikere at hænge på en kontrakt med et firma, der ikke er til at arbejde sammen med, siger SF's transportordfører Karsten Hønge til Fagbladet 3F.

- Vi kan se, hvad der er sket på andre byggerier, hvor der kommer italienske hovedentreprenører til Danmark. Derfor må vi ikke stå i en situation, hvor vi mangler handlemuligheder, siger ordføreren, der kræver en såkaldt musefældeklausul, som kan ophæve kontrakten med de italienske firmaer.

Karsten Hønge vil nu samle ordførerne i det magtfulde transportudvalg for at undersøge, hvordan det kan lade sig gøre.

Han har opbakning fra Socialdemokratiet og Enhedslisten.

Det er Vejdirektoratet, der er bygherre på den nye Storstrømsbro. Den har et prisskilt på 2,1 milliarder kroner.

Fagbladet har tidligere afsløret, at to af de tre italienske entreprenørerfirmaer, der har vundet kontrakten på broen, skal forsvare sig i et igangværende retsopgør i Italien ovenpå en kæmpe korruptionsskandale i Venedig.

Condotte og Grandi Lavori Fincosit, som de to firmaer hedder, er heller ikke på de italienske myndighedernes hvidliste over firmaer, der er clearet for mistanke om mafiainfiltration.

Efter et møde med transportudvalget i december besluttede transportminister Ole Birk Olesen (LA) at udskyde kontraktindgåelsen med de italienske brobyggere, og satte Kammeradvokaten til at undersøge sagen.

Ifølge Morten Qvist Fog, der er chefkonsulent i Dansk Industri og specialist i udbudslovens bestemmelser om udelukkelsesgrunde, er det muligt for Vejdirektoratet at sikre sig en vej ud af kontrakten med det italienske konsortium.

- Hvis der falder en endelig dom, så er det noget, der kan tages højde for. Vejdirektoratet kunne have lavet en klausul om, at kontrakten ophæves, hvis vinderen af ordren i kontraktperioden får en dom for nogle givne forhold.

- I tilfældet her kan det eksempelvis være, hvis ordrevinderen får en endelig dom for korruption, der kan stille spørgsmålstegn ved virksomhedens egnethed. Sådan en klausul er der i nogle kontrakter. Det kan være en slags nødudgang for ordregiveren, siger Morten Qvist Fog.

Lektor og forsker i udbudsret ved Syddansk Universitet Carina Risvig Hamer er enig i vurderingen.

- Vejdirektoratet kan godt medtage en klausul, der giver mulighed for at bortvise det italienske konsortium, hvis de bliver dømt eller får tildelt en bøde fra en domstol, siger Carina Risvig Hamer.

Anlægschef i Vejdirektoratet Erik Stoklund Larsen forklarer, at det er en løbende proces, når der skal indgås kontrakt på store infrastrukturbyggerier.

Han vil afvente redegørelsen fra Kammeradvokaten, som også kan indeholde anbefalinger til kontrakten, men er åben over for en 'eksklusionsparagraf':

- Det er klart, at situationen giver anledning til at arbejde med at få en formulering ind i kontrakten, så vi har styr på, hvad der skal ske, hvis høringerne i Italien skulle ende i en dom over et firma, der omhandler udelukkelsesgrundene (erhvervskriminalitet, red.).

- Jeg kan godt se for mig, at det kan blive en eksklusionsparagraf, siger Erik Stoklund Larsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.