Ny aftale: Virksomheder skal straffes hårdere for illegalt arbejde
Nogle få danske virksomheder spekulerer i at hyre illegale indvandrere, mener Mattias Tesfaye (S). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Ny politisk aftale skal bekæmpe social dumping. Illegale arbejdere får sværere ved at få et skattekort.

Virksomheder får sværere ved at ansætte illegale indvandrere.

Skat skal nemlig gøre en større indsats for ikke at udstede skattekort til folk, som opholder sig illegalt i Danmark. Og bliver virksomhederne snuppet i at snyde, bliver de straffet hårdere.

Det sker, fordi skatteudvalget netop har vedtaget at bakke op om en såkaldt forståelsestekst. Det er efter pres fra Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti, at regeringspartierne nu er gået med til aftalen.

Sådan lyder det fra en tilfreds Mattias Tesfaye, der er Socialdemokratiets ordfører for social dumping.

- Skatteministeren havde ikke i sig selv gået med til en stigning i bøderne. Vi har været meget enige med DF i, at bøderne skal stige, og at der ikke skal udstedes skattekort til illegale indvandrere, siger han til Avisen.dk.

S vil fordoble bødesats

Bødesatsen skal sættes op, da det nuværende bødeniveau ikke er afskrækkende nok for de virksomheder, der snyder, mener Mattias Tesfaye.

- Det er unfair og umuligt at konkurrere med for de lønmodtagere, der skal arbejde på en overenskomst og umuligt for de virksomheder, der prøver at overholde loven, siger han.

I dag får virksomhederne som tommelfingerregel bøder på 10.000 kroner, hvis de har medarbejdere uden arbejdstilladelse, forklarer Mattias Tesfaye (S).

- Mange danskere tænker, at det er en høj bøde i forhold til at køre uden cykellygte, men hvis du har illegale ansatte, der arbejder sort, er det ret mange penge, du kan tjene. Og så er det ikke sikkert, at en bøde på 10.000 kroner virker afskrækkende, vurderer han.

Ifølge Mattias Tesfaye er der nogle, der ligefrem spekulerer i at snyde ved at beregne risikoen for at blive taget i forhold til bødens størrelse. Stod det til ham, ville det derfor være på sin plads at sætte bøderne op til det dobbelte.

Da den illegale arbejdskraft kan være konkurrenceforvridende, er det nødvendigt at slå hårdt ned på dem, der overtræder loven, mener De Konservatives skatteordfører Anders Johansson.

- Det er selvfølgelig uacceptabelt, hvis virksomheder ansætter illegal arbejdskraft. Vi har et rigtig stort problem i Europa med illegale immigranter, så det må selvfølgelig ikke være sådan, at der opstår et parallelt arbejdsmarked ved siden af det officielle, siger han.

Skat skal først have nyt it-system

Mens bødesatserne tidligst bliver sat op fra juli, bliver forslaget om at ændre Skats procedurer ikke en realitet i 2018, erkender Mattias Tesfaye (S).

- Det skyldes, at det kræver, at der bliver udviklet nye it-systemer hos Skat. Vi har accepteret, at det ryger lidt ned i opgavekøen mod, at det bliver løst. Det er bedre end ingenting, selvom det ikke var det, jeg drømte om, siger han.

Selvom det kan have lange udsigter, før de nye regler træder i kraft, mener Anders Johansson (K), at aftalen sender et stærkt signal til virksomhederne og de illegale indvandrere.

- Det virker underligt, hvis man kan få et skattekort, hvis man ikke har lovligt ophold i Danmark, siger han.

via Listen To News