Millioner på vej mod social dumping: Det rækker overhovedet ikke

Det er godt, at der er blevet afsat penge til at bekæmpe social dumping. Men de 72 millioner er slet ikke nok, mener LO-formand, Lizette Risgaard.
Lizette Risgaard er formand for LO, og hun er utilfreds med, at der ikke er afsat flere penge på Finansloven til bekæmpelse af social dumping.
Lizette Risgaard er formand for LO, og hun er utilfreds med, at der ikke er afsat flere penge på Finansloven til bekæmpelse af social dumping. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Regeringen og Dansk Folkeparti kunne fredag præsentere Finansloven for 2018. 

På Danmarks store husholdningsbudget bliver der afsat 72 millioner til bekæmpelse af social dumping under overskriften "Fair og lige konkurrence på det danske arbejdsmarked".

"Der afsættes 72 mio. kr. til en videreførsel af indsatsen i 2019. Midlerne fordeles mellem Arbejdstilsynet og SKAT ."

Men ifølge Lizette Risgaard, der er formand i LO, er det kun et lille skridt på vejen.

– Lønmodtagerne er bekymrede, og politikerne burde lytte til dem, for det her er alvorligt. Selvfølgelig er det godt, at der er tilført midler, men de rækker jo ikke engang til en passende indsats i ét år, og det er simpelthen ikke godt nok, siger hun i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at social dumping ellers er noget, der optager de danske lønmodtagere:

- Regeringen skulle have gjort indsatsen permanent og have afsat langt flere midler. Og det mener en rigtig stor del af befolkningen også, siger hun.

En undersøgelse fra slutningen af november viser nemlig, at 59 pct. af håndværkere, lastbilchauffører og andre lønmodtagere mener, at politikerne på Christiansborg gør alt for lidt for at stoppe social dumping.

Ellers en god forretning

Formanden peger på, at der ellers er god økonomi i indsatsen mod social dumping. Ved at kontrollere udenlandske arbejdsgivere røg der mellem 2015-2016 over 400 millioner i statskassen. Det var moms og skat, som arbejdsgiverne ikke havde betalt. 

- Vi ved, at indsatsen mod social dumping er en ren overskudsforretning, siger hun.

En rapport fra april i år viste, at hver medarbejder i social dumping-kontrollen var 4,6 millioner kroner værd for statskassen.

Dengang sagde forbundssekretær fra 3F, Henning Overgaard:

- Det her bekræfter jo, at en stærk myndighedsindsats og kontrol mod social dumping virker. Ja, det ikke bare virker, det er også en god forretning for Danmark.

Du kan læse mere om, hvordan Skat scorede kassen på kontrol af social dumping lige her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.