Nu kommenterer Lykketoft 'svindler'-talen: Offentliggør video
Screendump, Facebook
Mogens Lykketoft siger på Facebook, at han aldrig havde planlagt at talen fra 70-års fødselsdagen skulle ud.

I en mere end tre minutter lang video på Facebook understreger formanden for FN's Generalforsamling, Mogens Lykketoft, at det aldrig var meningen, at talen fra hans 70-års fødselsdag skulle ud til offentligheden.

En tale, som er blevet stærkt kritiseret for at være under lavmål, da han blandt andet kalder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for "en lille svindler" og regeringen for den "mest fladpandet og populistiske regering i hans levetid".

- Lækagen af min private fødselsdagstale, har jeg jo noteret mig herovre i New York, har givet anledning til voldsom mediedebat i Danmark og helt forståeligt angreb på det afsluttende ordvalg.

(artiklen fortsætter under Lyketofts video-update)

En lettere turbulent uge - for Danmark og for mig. Lad os huske perspektivet. Lige nu er det vigtigste, at vi alle står sammen om at kæmpe for Danmarks omdømme

Posted by Mogens Lykketoft on Thursday, January 28, 2016

- Det ordvalg hører ganske rigtigt overhovedet ikke hjemme i det offentlige rum, og jeg vil heller aldrig drømme om at bruge det der. Derfor har jeg heller ikke ønsket at lade mig interviewe om det, starter Mogens Lykketoft.

Han påpeger, at den radikale Marianne Jelved, som var en af gæsterne ved fødselsdagen, har kaldt talen sjov i sin grovhed og med et glimt i øjet.

- Ja, der var et glimt i øjet og der var ikke nogle underforstået påstand om ulovligheder. Og alle de vilde spekulationer til trods så havde jeg hverken planlagt eller forudset lækagen.

Han fortæller, at der var en af hans venner, der spurgte, om han kunne bruge et citat og fik et nej og "selvfølgelig respekterede det".

Lykketoft forklarer, at han var overbevist om, at alle i rummet, så "langt var mine venner, at de aldrig vil kolportere ordvalget, uanset, hvad de mente om det".

- Lige så lidt som nogle af dem og nogle som helst andre selv vil risikere at stå offentligt til regnskab for enhver privat ytring, som de fremsatte i alvor eller i spøg. Men det skete så alligevel fra min private fødselsdagstale.

Til sidst understreger Lykketoft, at han er umådelig trist over Danmarks tilstand lige nu og ked af, at den tidligere regering ikke formåede at holde stand mod Lars Løkke Rasmussen.

Men at alle har en fælles forpligtigelse til at minimere skaderne, og det vil han også arbejde på fra sin platform i FN.

/ritzau/