Nu er der oddere i hele Danmark
Det fiskespisende vanddyr odderen har gjort et imponerende comeback i dansk natur.

Fra at være udryddelsestruet i 1980'erne er bestanden af oddere i Danmark nu i stabil fremgang.

Den seneste gode nyhed er, at Fyn nu som den sidste landsdel på nær Bornholm også har fået en lille bestand af oddere.

I løbet af foråret har Naturstyrelsen besøgt 113 lokaliteter på Fyn for at lede efter fodspor og indsamle ekskrementer til DNA-analyse. Og det gav resultat ved Odense Å og på Sydøstfyn.

- Når vi har to bekræftede fund, må det betyde, at der er flere dyr på Fyn, for det kan ikke være spor fra de eneste to, vi har fundet, siger biolog i Naturstyrelsen, Leif Bisschop-Larsen i en pressemeddelelse.

I 80'erne levede en ganske lille bestand af oddere i det nordvestlige hjørne af Jylland, hvorfra den har bredt sig hele vejen ned til grænsen og nu til Fyn. Herudover findes en lille bestand af oddere på Sjælland.

Et forbud mod fiskeruser er formentlig en af årsagerne til, at odderen nu igen trives i den danske natur.

- Tidligere døde mange oddere, når de sad fast i fiskeruser og ikke kunne komme ud igen. De druknede ganske enkelt. Men efter det blev indført, at man skal sætte riste foran ruserne, så store dyr ikke kan komme ind, er der væsentlig færre druknede oddere, siger Leif Bisschop-Larsen.

Desuden er der etableret faunapassager mange steder, hvor vandløb krydser veje, så odderne kan følge vandløbet under vejen. Det har nedsat antallet af trafikdræbte oddere.

Selv om odderen er i fremgang, skal man være meget heldig, hvis man skal se en.

/ritzau/

via Listen To News