Normal arbejdsdag stresser B-mennesker
B-mennsker har svært ved at komme op og yde på arbejdet, fordi de møder for tidligt i forhold til deres døgnrytme. Foto: Colourbox
B-mennesker udnytter ikke deres potentiale, fordi de skal kæmpe sig selv i gang. De føler sig marginaliseret, viser ny undersøgelse.

Syvsovere og natteravne er ikke bygget til 8-16.

Derfor kæmper B-mennesker med at yde deres bedste på normale arbejdsdage med møder fra morgenstunden, skriver Ugebrevet A4.

Det kommer ikke bag på arbejdspsykolog og lektor ved Aalborg Universitet Einar B. Baldursson.

"B-mennesker bruger jo en del af deres halvvågne tid på at befinde sig i en arbejdsmæssig situation, hvor de ikke kan levere deres bedste. De morgentimer er jo et mareridt," siger han til A4.

A4 har fået Analyse Danmark til at undersøge effektivitet, trivsel og kollegial forståelse på arbejdsmarkedet for A- og B-mennesker. Den viser at helt op til hver fjerde B-mennesker siger, at de arbejder på tidspunkter, som ikke passer til deres døgnrytme. Kun seks procent af A-mennesker siger det samme.

Foreningen B-samfund arbejder for mere fleksible mødeskemaer. Formand Camilla Kring forstår godt, at B-mennesker mistrives.

"Samfundet understøtter A-mennesker og en 8-16 rytme. Det gælder både skoler, børnehaver og arbejdspladser, så det er ikke så mærkeligt, hvis B-mennesker trives dårligt under den gældende samfundsstruktur," siger hun til A4.

B-mennesker ville ifølge undersøgelsen møde på arbejde mellem klokken ni og ti, hvis de frit kunne vælge. A-mennesker vil hellere starte mellem klokken syv og otte.

Kilde: A4