Nordmænds tillid til politiet er svækket
Den politikritiske rapport, der netop er blevet offentliggjort i Norge, har svækket tilliden til politiet.

Nordmændenes opfattelse af politiets evne til at håndtere terrorangreb er faldet drastisk. Det viser en undersøgelse, som meningsmålingsinstituttet Ipsos MMI har udarbejdet for den norske avis Dagbladet.

En tilsvarende undersøgelse, som InFact har gennemført for avisen VG, viser samme udvikling.

I undersøgelsen i Dagbladet svarer 68 procent, at de har et "meget dårligt" eller "lidt dårligt" indtryk af den måde, som norsk politi løste sine opgaver på 22. juli sidste år.

I en tilsvarende undersøgelse fra oktober i fjor svarede fire af 10 adspurgte, at politiet udførte et ganske godt stykke arbejde. Andelen, der mener, at politiet har gennemført opgaven dårligt, er steget med 30 procent i denne periode, skriver avisen.

Undersøgelsen i VG viser også svækket tillid. 46 procent svarer, at deres tillid til politiet er svækket efter 22. juli-kommissionens rapport blev fremlagt mandag. 32 procent svarer, at tilliden ikke er påvirket af rapporten, mens 14 procent er i tvivl og "ved ikke".

- Traditionen tro har det norske folk stor tillid til politiet. Vi adskiller os klart fra andre lande. Ergo har politiet nu fået en alvorlig ridse i lakken, som skal repareres grundigt, hvis nordmændene fortsat skal have tillid.

Det siger forsker Bjørn Ivar Kruke, der er ekspert i samfundssikkerhed og krisehåndtering, til avisen.

Han betegner tallene som alvorlige, men ikke uventede.

- Man skal være lydhør og ydmyg over for folket. 22. juli blev norsk politi sat på den største prøve siden 2. verdenskrig, siger Sigve Bolstad, der er formand for Oslo Politiforening og næstformand for Politiets Fællesforbund, til Dagbladet.

Han er ikke overrasket over folkets dom og mener, at der er skabt en urealistisk forventning til, hvad politiet egentlig er i stand til.

/ritzau/NTB