Niels arbejder med handicappede og ordblinde: Vi tænkte, man kan da ikke bare flytte os
Niels Bertelsen er en af de 1.800 statsansatte, der onsdag fik besked om udflytning. Foto: Privat
At udflytte en højt specialiseret arbejdsplads som Nota, Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, giver ikke meget mening, siger medarbejder. Borgerne vil kunne mærke det på servicen.

Regeringen fremlagde onsdag udspillet 'Bedre Balance II'. Her kom det frem hvilke 1.800 statslige arbejdspladser, der skal flyttes fra København til resten af landet.

En af de berørte statslige arbejdspladser er Nota, Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder. Niels Berthelsen arbejder som IT-udvikler hos Nota. Han forstår ikke regeringens beslutning om at udflytte netop dem.  

- Der er lidt en følelse af, at det er en mærkelig beslutning. Det handler om politik snarere end fokus på, at vi skal levere et ordentligt produkt. Der er ikke noget reelt i det, siger Niels Berthelsen til Avisen.dk.

De ansatte har, efter at nyheden om udflytningen kom frem, været til møde i deres respektive afdelinger.

- Vi har lige snakket i afdelingerne og delt vores tanker om det. Det skal måske lige synke ind, men der er en rimelig fattet holdning, men folk tænker også: 'man kan da ikke bare flytte os'. Det er ikke fordi, vi skal lyde hovski-snovski, men vi varetager nogle funktioner, man ikke bare lige kan flytte, siger Niels Berthelsen.

- Hvis man har gidet at specialisere indenfor et område, og vi gør et godt stykke arbejde for vores brugere, sidder man med følelsen af, at der bliver set stort på det. Brugerne er en meget væsentlig del af vores job, siger Niels Berthelsen.

Frygter videnstab

Nota er et bibliotek under Kulturministeriet, der udgiver lydbøger, e-bøger og punktbøger til borgere med læsevanskeligheder - eksempelvis personer med nedsat syn, ordblinde eller andre handicap.

Arbejdet med borgere med læsevanskeligheder kræver godt uddannede medarbejdere. Ifølge Niels Bertelshen er det utænkeligt, at der ikke vil ske et tab af viden i forbindelse med flytningen. Det kan betyde, at Nota får sværere ved at leve op til de gode resultater, de har leveret. Det vil give udslag i dårligere service til borgerne, vurderer han. 

- Der er måske nogen, der følger med, men det bliver næppe mange, der flytter med - så det bliver noget med at bruge tid på pendling, siger Niels Berthelsen.

Han anser det ikke selv for realistisk, at han river teltpælene op. Familien og konens karriere i København, gør det ikke til en gangbar mulighed at flytte til Nakskov. 

Avisen.dk har også talt med vicedirektøren i Nota. Han vurderer heller ikke, at det er realistisk at flytte til Nakskov.

Medarbejderne fik nyheden om udflytningen en halv time før Sophie Løhde (V) og Lars Løkke Rasmussens (V) pressemøde. De ansatte har ikke fået mere at vide om tidsplan eller rammer endnu. Som tillidsrepræsentant forventer Niels Berthelsen dog, at arbejdsgiveren har styr på processen fremadrettet, så medarbejderne får den bedst tænkelige hjælp. 

- Staten skal klare denne her flytning i mindelighed, og det regner jeg også med sker uden de store sværdslag. De kan som arbejdsgiver ikke tillade sig at lave fodfejl, siger Niels Berthelsen.