Blogindlæg Sygeplejerske: Mit pensionsselskab er i seng med fjenden
(Foto: )

Lise Müller er næstformand i SF. Hun er uddannet sygeplejerske og blev kendt i offentligheden, da en facebookopdatering om dårligt arbejdsmiljø førte til en samtale med hendes øverste chef. Lise Müller er i dag tilknyttet hjemmesygeplejen. Hun har tidligere siddet i regionsrådet og arbejder i dag halv tid som sygeplejerske og halv tid som politiker.

DER GÅR IKKE EN DAG uden, at jeg bliver pinlig opmærksom på manglen på ressourcer i det danske sundhedsvæsen. De politiske diskussioner er fulde af prioriteringer og holdninger til hvad pengene skal bruges på, og lige nu ser vi endnu en fyringsrunde og besparelser i milion-klassen over hele landet. De fleste af os ved, at det kan ikke gå. Det hænger ikke mere sammen. De syge bliver udskrevet for tidligt, patienterne får ikke den information de skulle have haft og opholdet på hospitalet bliver fortravlet og forjaget. Fejlene stiger.

De fleste går på arbejde og betaler skat, velvidende at betaler vi den ikke, så er der mindre til det fællesskab, som vi har valgt skal betale for alles skole og hospitalsophold.

FORLEDEN, MENS JEG SÅ DEBATTEN på DR2, gik det op for mig, at mit eget pensionsselskab – PKA – som bl.a er sygeplejerskernes pensionsselskab er med i det konsortium, der købte TDC i april i år. Konsortiet består af ATP, PKA, PFA og den australske investeringsgigant, Macquarie. Ja du læste rigtigt! Macquarie er lige præcis en af de banker, der blev nævnt som en central spiller i dokumentaren ”Mændene, der plyndrede Europa” og dermed bagmænd for det formodede bedrageri og tømning af statskasserne i 5 europæiske lande. Der er forsvundet mere end 410 mia. kr. fra statskasserne.

Mens jeg sad der og måbende fulgte med i Debatten, dæmrede det for mig, at mit eget pensionsselskab muliggør, at virksomheder som Macquarie kan fungere og vokse.

Nu kan man indvende, at det vidste PKA og de øvrige danske pensionsselskaber da ikke. Men sagen om skattefidusen, hvor Macquarie altså er en af hovedaktørerne, stammer helt tilbage fra 2011, og efterforskningen pågår stadig. Det burde de danske pensionskasser kunne finde ud af hvis de lavede en simpel international søgning eller rådførte sig med investeringseksperter. Kan det virkelig passe, at man ikke laver en risikovurdering af ens samarbejdspartnere?

NOGET VIDSTE PENSIONSSELSKABERNE i hvert fald. De vidste, at Macquarie ifm. med deres ejerskab af Københavns Lufthavne årligt havde sendt et trecifret millionbeløb i skattely – altså uden om den danske statskasse. Det vidste man i PKA, PFA og ATP, for man havde sandelig sørget for at få lavet en aftale om, at skat skulle betales i Danmark. De vidste dermed, at de havde med en meget kontroversiel investor at gøre.

Direktøren for PKAs forklaring på at vælge Macquarie er, at de er rigtig dygtige til at drive selskaber. Ja, det må man sige: Dygtige til at skattespekulere er de i hvert fald. Og spørgsmålet står for mig tilbage: Er de dygtige til at drive virksomheder, eller er de bare dygtige til at snyde og bedrage?

PENSIONSSELSKABERNE ER FORPLIGTEDE til at arbejde for at få deres medlemmers pensioner til at vokse, det står i loven. Men som offentligt ansat er jeg helt uforstående overfor, at man kan vælge en samarbejdspartner, der er med til at underminere det selvsamme system, som ens medlemmer arbejder i. Kan det virkelig passe, at man ikke kan finde investeringsselskaber, der er ordentlige og redelige? Det må i hvert fald aldrig blive med loven i hånden, at man siger, at man er tvunget til at vælge forbryderne og deres virksomheder som investeringspartner. Vi skal sikre, at loven giver mulighed for at sige nej til højt afkast baseret på uetisk adfærd, og vi skal arbejde for, at vores fælles pensionsselskaber – og andre - får en let mulighed for at søge og hente information om virksomhederne. Det er en opgave for EU; den kan ikke løftes af et enkelt land, for der skal indhentes og deles oplysninger i hele verden.

SOM SYGEPLEJERSKE er jeg meget optaget af fællesskabets kasse, for jeg ved, det er afhængig af størrelsen på denne, hvorvidt vi er nok sygeplejersker, læger og sengepladser på hospitalerne til at give alle en ordentlig behandling, og om der er medicin og hjælp, når man bliver udskrevet. Jeg vil ikke se mit eget pensionsselskab i seng med de selskaber, der snyder fællesskabet.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News