Pape til tops: Overgår Støjberg og alle de andre
Jeg prøver at sige, hvad jeg mener uden for meget omsvøb, siger Søren Pape selv om sin stil som minister. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen
Danskerne giver den konservative justitsminister den højeste karakter ud af regeringens 22 ministre. Men 4,4 i årskarakter er stadig en halvdårlig præstation med plads til store forbedringer, pointerer Hans Engell.

Justitsminister Søren Pape (K) kan gå glad på sommerferie.

Han er nemlig den minister, som klarer sig allerbedst ifølge danskerne.

Det viser en undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Avisen.dk.

I den har danskerne bedømt hver enkelt minister på 7-trinsskalaen for hans eller hendes evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig minister og politiker.

Søren Pape har fået en gennemsnitskarakter på 4,4 og løber dermed med førstepladsen som Danmarks dygtigste og mest troværdige minister.  

- Jeg tolker karakteren som en opbakning til en klar og tydelig retspolitik. Jeg er meget glad for at være blevet justitsminister. Det er et fantastisk område, som jeg brænder for, siger Søren Pape til Avisen.dk

Her er de fem mest populære ministre med deres gennemsnitskarakter.

 

Vandscootere og romaer på gaden

Politisk kommentator Hans Engell mener, at Søren Pape kan være godt tilfreds med førstepladsen.

- Han kan være en glad mand. Uanset om det handler om indbrud, vandscootere i Københavns Havn eller romaer på gaden, får Søren Pape håndteret de borgernære sager dygtigt. Han har vist, at han er politisk fingernem og får landet nogle aftaler, fastslår han.

Også valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet forklarer Søren Papes topplacering med, at han har godt fat i konservative mærkesager med højere straffe, bandepakker og kampen mod kriminalitet.

- Folk siger til mig, at jeg udtrykker mig klart og tydeligt, og det kan både opfattes en smule kantet eller godt. Men jeg prøver virkelig at sige, hvad jeg mener uden for meget omsvøb, siger Søren Pape selv om sin stil som minister.

Senest har han netop bedyret øget overvågning i Vollsmose, efter at Postnords medarbejdere er blevet truet i bydelen.

Klarer sig “mindst dårligt”

Men selvom Søren Pape kan glæde sig over at overhale sine minister-kolleger i karakterbogen, så klarer Løkkes VLAK-regering sig jævnt dårligt ifølge danskerne.

Den seks måneder gamle regering får en samlet gennemsnitskarakter på 3,6, og det er den næstlaveste karakter til en regering i de ni år, som Ugebrevet A4 og Analyse Danmark har spurgt danskerne. 

Samtidig scorer regeringen kun gennemsnitskarakteren 4,2 hos sine egne vælgere i blå blok.

- Det er værd at bemærke, at topkarakteren på 4,4 ikke er prangende. Søren Pape er den, der klarer sig mindst dårligt i regeringen, siger Kasper Møller Hansen.

Til sammenligning har tidligere regeringer haft bredt respekterede politikere på holdet, der har været i stand til at hive topkarakterer hjem i begge blokke. For eksempel har tidligere klimaminister Connie Hedegaard scoret 7,9 i årskarakter i 2009 og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager 6,4 i 2012.

- Der er simpelt hen ingen stjerneskud på ministerholdet til at trække karaktergennemsnittet op, siger Hans Engell.   

Justitsministeren selv er da heller ikke begejstret for regeringens gennemsnitskarakter på 3,6 og erkender, at der er plads til forbedring. Hans egen topplacering kan også bare være en flygtig ting, forklarer han.

- Jeg tager den her karakter for det, den er. Vi skal glæde os over, at vi stille og roligt får resultat på resultat i regeringen. Men vi skal videre. Jeg har en masse arbejde foran mig, og det skal gå godt for den samlede regering, understreger Søren Pape.

Konservativ genrejsning

Alligevel kan han dog se positivt på sit eget partis bidrag til regeringen, viser minister- målingen.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen får 4,0 i årskarakter, mens Børne- og Socialminister Mai Mercado får 3,7. De Konservative ministre er dermed alle at finde i top ti, og de er med til at trække regeringens karaktergennemsnit op.

Valgforsker Kasper Møller Hansen fremhæver, at de tre konservative ministre alle kan markere sig på mærkesager, der er centrale for deres bagland. Lov og orden, erhvervslivets vilkår og den sociale stemme.

- De har sat sig på nogle stærke poster, der passer med de konservative værdier. Og så har de konservative ministre gjort, som Søren Pape Poulsen har bedt dem om, nemlig at de har taget riflen frem og ikke skudt med spredehagl, siger han.

Men samtidig fremhæver Kasper Møller Hansen, at 37 procent af vælgerne ikke ved, hvordan de skal bedømme Mai Mercado, ligesom 31 procent ikke ved, hvilken karakter de skal give Brian Mikkelsen. Det tager valgforskeren som udtryk for, at de to ministre er usynlige og ikke sætter tilstrækkeligt med dagsordener.