Misbrug af skattekroner: Stripklubber, kaviar og masser af spiritus

En kommandørkaptajn, der gik på stripklub og betalte med Forsvarets kreditkort, er dømt for mandatsvig. men han er langt fra den eneste, der har fornøjet sig betalt af skatteyderne. Foie gras, cognac, dyre hoteller og en hestetransport er bare nogle af udgifterne.
Foto: Scanpix/Iris.

En 51-årig kommandørkaptajn blev torsdag dømt for mandatsvig og forsøg på bedrageri ved Retten i Roskilde efter at have været en tur på stripklub på Forsvarets regning. 

Det hele foregik på Malta i hovedstaden Valetta på Stiletto Gentlemen's Club i november 2016.

Han blev dømt for mandatsvig for 16.611 kroner og forsøg på bedrageri for 24.920 kroner. 

Der har gennem tiden været utallige sager, hvor de offentlige kreditkort har siddet lidt for løst.

Avisen.dk kigger her tilbage på nogle af de seneste års sager, hvor både politikere, affaldschefer og mange flere har været lidt for rundhåndede med de offentlige penge.

Golf, cykling og VIP-adgang

På uddannelsesstedet VUC Syd har Radio 24syv afdækket, hvordan der i stor stil er brugt offentlige midler.

VUC Syd har blandt andet støttet Haderslev Golfklub, hvor direktør Hans Jørgen Hansen selv spillede, med i alt 256.000 kroner. Der har også været sponsorater i kunstforeninger, en festival, motionsløb og sportshold.

Man har også støttet Haderslev-Starup Cykelklub med 60.000 kroner. En cykelklub vicedirektør Hans Juhl er bestyrelsesmedlem i. 

I alt har VUC Syd brugt 1,6 millioner kroner på sponsorater, og selvom de har fået kritik af Rigsrevisionen, har man fortsat indgået sponsorater, hvor en stor del af dem indeholder modydelser som VIP-adgang og fribilletter. Eksempelvis har man brugt 600.000 kroner hos Erhvervsklub Sønderjysk Elitesport.

I 2014 brugte man 380.000 kroner på en studietur til Californien i USA, hvor 15 personer deltog. Her var der både middage til 6.000 og 8.000 kroner, ligesom man i alt havde brugt 4.140 kroner for ved tre lejligheder at få hotelpersonale til at bære baggage op på værelserne.

Aarhus-politikere på tur

I Aarhus Kommune var 15 offentligt ansatte - herunder seks byrådsmedlemmer - på en betalt studietur til Vancouver, Canada og Portland, USA. Det foregik i august 2016. Her brugte de blandt andet 2.475 kroner pr. nat på et hotel, og i Portland spiste man middag for næsten 18.000 kroner med dyre vine og store bøffer.

Camilla Fabricius (S) var med på turen og forklarede til Jyllands-Posten, at der var tale om store beløb, men at de i alt 462.000 kroner brugt på turen var godt givet ud.

Det var teknisk udvalg, der var på studietur for at drøfte bystrategi, politisk lederskab, borgerdeltagelse og meget mere. 

Havnebesøg i by uden havn

Det er ikke kun i Aarhus, at man har været på dyre studieture. I Vejle Havns bestyrelse fik de en god idé i august 2014. To dages studietur til den litauiske hovedstad Vilinius, skulle hjælpe med netværk og samhandelsmulighederne. Turen kostede Vejle Havn omkring 114.000 kroner. 

Det eneste problem var bare, at der ikke er nogen havn i Vilnius. Det er langt fra den eneste gang Vejle Havn var på tur.  Det skrev Jyllands-Posten, der også kunne fortælle om en studietur på en uge til USA, der kostede 290.000 kroner, og hvor der kun var fem timers fagligt indhold. 

Dyre spisevaner

Ledelsen i selskabet Arena CPHX, der har stået for at opføre Royal Arena på Amager i København, har brugt offentlige midler på michelinmad, champagne og dyre vine.

10 mand var på michelinrestauranten Kadeau i Købehavn og studieture til London og Chicago bød på middage med foie gras, snegle og wagyukød. 

Adm. direktør Claus Wiegand Larsen var et smut til arkitekturkonference i Singapore. En tur, der kostede 30.000 kroner. Fem mand brugte også 200.000 kroner i USA på at se på arenaer, hvor der undervejs blev drukket bajere midt om natten og spist luksusmiddage.

Claus Wiegand Larsen indrømmede overfor Berlingske, at enkelte udgifter kan virke i overkanten. Men generelt var rejserne til gavn for arenaens tilblivelse.

- Det har været med til at skabe merværdi for projektet og for de mennesker, som har knoklet dag og nat for at bygge en international arena i klar verdensklasse. Der er ikke nogen, der har gjort det for egen vindings skyld. Det er en måde at motivere mennesker på, sagde Claus Wiegand Larsen til Berlingske.

Hesten Jazz' flyvetur

DR-værten Johannes Langkilde stjal også overskrifter, da det kom frem, at DR havde brugt næsten 70.000 kroner på at sende hesten Jazz til USA. Det var Johannes Langkildes kone, Sisses, hest, der skulle flyttes fra Danmark til Washington D.C., hvor Johannes Langkilde arbejdede som USA-korrespondent.

Daværende nyhedsdirektør hos DR, Ulrik Haagerup, slog fast, at der var sket en fejl, og at Johannes Langkilde ikke var at bebrejde.

- Johannes Langkilde har intet gjort galt. Han har sagt ja tak til en aftale, som DR har stillet ham i udsigt, og den aftale var i øvrigt ikke dyrere end andre aftaler, men den skulle ikke have indeholdt en hest, sagde Ulrik Haagerup til BT.

90.000 kroner kuglepenne

TV-2 dokumentaren 'En rigtig møgsag' viste, at medlemmer af direktion og bestyrelse hos Kommunernes Landsforening, KL, havde haft godt gang i udgiftsbilagene. 37 indgraverede  Mont Blanc-fyldepenne for 90.000 kroner, kaviar og hotelværelser til 4.000 pr. nat var bare en del af udgifterne.

KL endte med at bede en af cheferne om at tilbagebetale 60.000 kroner.

14 genstande pr. mand

Hos renovationsfirmaet REFA på Lolland-Falster fyrede 22 deltagere 22.989 kroner af på en julefrokost i 2016.

REFA står for at hente, sortere og brænde skrald i Lolland og Guldborgssund Kommune. Det var en julefrokost for bestyrelsesmedlemmer og ægtefæller, der bød på den store regning. Her havde deltagerne drukket mere end 250 genstande - svarende til 14 pr. deltager.

Der var både champagne, cognac, snaps, vin og luksusmenu til 499 kroner kuverten. 

Bestyrelsesformanden er tidligere fødevareminister Henrik Høegh. Overfor Ekstra Bladet kunne han ikke huske, hvad der reelt var foregået til julefrokosten, men han understregede, at hvis ægtefællernes udgifter var skattepligtige, vil de betale tilbage.

- Vi opfører os ikke ulovligt, så min umiddelbare reaktion er, at vi betaler det fulde beløb tilbage for vores ægtefæller. Det gør vi, sagde Henrik Høegh til Ekstra Bladet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.