Minister venter svære forhandlinger om EU-mål for grøn energi
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) håber på at kunne overbevise sine europæiske kolleger på et ministerrådsmøde om at hæve ambitionen for EU's mål for vedvarende energi. Foto: Sophia Juliane Lydolph/arkiv/Scanpix
Ambitionen for hvor meget energi, der skal være vedvarende om 13 år i EU, skal være højere, mener minister.

EU's energiministre mødes mandag i Bruxelles, hvor et fælles europæisk mål for vedvarende energi er på dagsordenen.

Lige nu lyder ambitionen, at 27 procent af EU's samlede energiforbrug i 2030 skal være vedvarende.

Men det skal hæves til 30 procent, hvis det står til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Det vil være et stærkt signal i forhold til, at vi mener det alvorligt med klimaudfordringen og i forhold til at gøre Europa mindre afhængig af kul, olie og naturgas, siger ministeren forud for mødet.

Det er målet for vedvarende energi, der er det absolut vigtigste emne, som skal diskuteres på mødet ifølge ministeren.

Der er en række af de andre europæiske lande, der også bakker op om at hæve målet til 30 procent.

Men Lars Christian Lilleholt forudser stadig, at der venter svære forhandlinger med hans europæiske kolleger.

- Det bliver en ganske svær opgave. Der er en række lande, som har svært ved at nå de her mål. Det vil også for en række lande være en meget stor økonomisk udfordring at nå målene.

- Men på den anden side er vi ikke i tvivl om, at det vil være en kæmpemæssig fordel for EU at få et mål om, at i 2030 skal mindst 30 procent af det samlede energibehov være baseret på vedvarende energi, siger ministeren.

Målet for den vedvarende energi vil blive fordelt ud på de enkelte lande ud fra en beregning, der blandt andet tager højde for, hvor rige landene er. Det vil sige, at nogle lande får et mindre mål, mens andre får et højere mål.

For Danmarks vedkommende vil det ifølge ministeren betyde, at 49 procent af Danmarks energiforbrug i 2030 skal komme fra vedvarende energikilder, hvis det samlede EU-mål lander på 30 procent.

Det stemmer også overens med regeringens mål om, at mindst halvdelen af Danmarks energibehov skal komme fra vedvarende energi i 2030.

EU-Kommissionen hælder også til at hæve ambitionsniveauet. Kommissionen meldte ifølge mediet Euractiv i efteråret ud, at der nu er "yderligere argumenter for at diskutere" et mål på 30 procent.

/ritzau/