De forbudte spørgsmål

Minister skal undersøge forbudte spørgsmål

Kristendemokraterne kræver, at ministeren undersøger, hvorvidt politiet stiller spørgsmål om, hvorfor asylbørnene er flygtet.
Per Ørum Jørgensen vil have justitsministeren til at undersøge, om Politiet stiller forbudte spørgsmål til asylbørn.
Per Ørum Jørgensen vil have justitsministeren til at undersøge, om Politiet stiller forbudte spørgsmål til asylbørn. Foto: Folketinget

Justitsministeren skal gå politiet efter i kortene.

Det kræver kristendemokraten Per Ørum og Enhedslisten, efter det er kommet frem, at politiet stiller forbudte spørgsmål til de nyligt ankomne asylbørn.

"Jeg synes, at ministeren skylder at indskærpe over for politiet, at den her praksis skal ophøre," siger Per Ørum til Newspaq.

Politiet må ikke stille spørgsmål om, hvorfor børnene søger asyl, fordi det kun er udlændingemyndighederne som må spørge. Det skyldes, at skræmte børn kan give forskellige forklaringer, og dermed blive stemplet som utroværdige. På den måde får de sværere ved at få asyl.

"Når man stiller den her type spørgsmål, så vidner det om mistillid og mistænkeliggørelse, og det er jo ikke lige den måde, som et civiliseret land skal modtage børn, der søger om beskyttelse på," forklarer kristendemokraten.

Politiet siger selv, at de ikke stiller spørgsmål om motiv, men både Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp har set det under interview utallige gange.

"De spørger altid. De går efter et skema, og der står et punkt, der hedder asylmotiv. Det går de efter," siger Sven Erik Larsen fra Røde Kors.

Både Enhedslisten og Per Ørum vil derfor til bunds i sagen, og justitsminister Lars Barfoed (K) skal undersøge, hvilke spørgsmål politiet stiller.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.