Midtjyder bruger mest af ADHD-medicin
Forskellene viser, at lægerne ikke er gode nok til at stille en diagnose, mener Kim Brøsen, professor på Syddansk Universitet og overlæge på Odense Universitetshospital. Foto: www.colourbox.com
Store regionale forskelle på udskrivelsen af medicin mod ADHD og depression får forsker til at undre sig.

Der er store forskelle fra region til region på, hvor ofte lægen udskriver piller mod depression og psykofarmaka.

Det skriver Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum på baggrund af Lægemiddelsstyrelsens database Medstat.

Eksempelvis er dobbelt så mange midtjyder i behandling med ADHD-medicin som syddanskere.

I Region Midtjylland drejer det sig om 7,5 ud af 1.000 indbyggere, mens det i Region Syddanmark blot er fire ud af 1.000.

Men den forskel burde der slet ikke være, siger Kim Brøsen, professor på Syddansk Universitet og overlæge på Odense Universitetshospital.

"Der er jo ikke flere deprimerede eller folk med ADHD i Midtjylland end i Syddanmark. Sygdomme fordeler sig ens for hele landet. Det er derfor noget pjat, at der i et lille land som Danmark er regionale forskelle for noget, hvor der ikke burde være regionale forskelle," siger han til Momentum.

Forskellene viser, at lægerne ikke er gode nok til at stille en diagnose, mener Kim Brøsen.

Også i Sundhedsstyrelsen er der undren over de regionale forskel. Især tallene for ADHD-behandling, fortæller chef for Tilsyn og Patientsikkerhed, Anne Mette Dons.

"Vi kan jo se, hvem der udskriver medicinen. Og de, der udskriver meget, vil få en henvendelse om, hvorfor de lige udskriver det. Samtidig vil vi gå lidt mere i dybden med, om de udskriver det med korrekt begrundelse," siger hun til Momentum.