Mette efter DSB's chokmelding: "De ansatte tænker jo lidt, er det mig, der ryger nu"
DSB skal fyre 100. HK-Kredsformand Mette Kofoed fra DSB Regnskab skal bistå de berørte ansatte. Foto: Privat
DSB skal fyre 100 ansatte i administrationen. Det er ikke en sjov nyhed, fortæller kredsformand Mette Kofoed.

100 stillinger nedlægges hos DSB. Massefyringen skal ske i administrationen og vil ramme cirka syv procent af de ansatte.

Mette Kofoed arbejder i DSB regnskab som bogholder og er desuden kredsformand for HK Trafik og Jernbanes medlemmer i centraladministrationen. Hun fortæller, at meldingen selvsagt ikke er alt for sjov at få.

- Det er da chokerende. Der er mange medarbejdere herinde, der har været igennem fyringsrunder i andre virksomheder som sidder og får et flashback. Men trods alt er der glæde over, at det er en relativt kort proces, siger Mette Kofoed til Avisen.dk.

De berørte folk tilbydes ifølge DSB's ledelse en fratrædelsesordning med gunstige vilkår ved frivillig aftrædelse, hvorved man vil forsøge at minimere antallet af fyringer.

Mette Kofoed fortæller, at processen med dette vil forløbe fra den 15.-17. januar. Derefter vil selve fyringsrunden ske den 29. januar.

Hun skal selv være bisidder ved samtalerne sammen med tillidsrepræsentanterne, der i næste uge skal på et bisidderkursus for at sikre, at de er rustede til opgaven. Det bliver nemlig både menige medarbejdere og tjenestemænd, der bliver berørt.

- Min opgave er, at det sker så lempeligt som muligt, og at der sker en reel udvælgelse. Det vi har fokus på, er de medarbejdere, der bliver tilbage, men vi er ligeså meget fokuserede på dem, der afskediges. Der sker et bortfald i jobfunktioner og frafald af arbejdsopgaver, siger Mette Kofoed.

Det kan gå udover arbejdspresset på de medarbejdere, der er tilbage, at 100 medarbejdere skal afskediges.

Har set det komme

- Vi har set det komme og er tidligere blevet orienteret om, at det ville ske den første uge i januar. Vi bliver jo også indmeldt i Dansk Industri fra den 1/4. Så det er to store nyheder oven i hinanden. Der bliver nogle lokalaftaler, der frafalder, og samtidig kommer der en fyringsrunde, siger Mette Kofoed.

Mette Kofoed fortæller, at selvom hun har oplevet meget i sin tid hos DSB, er det aldrig sjovt at få nyheder som eksempelvis fyringsrunder.

- Jeg har det okay efter omstændighederne. Jeg har været i 'gamet' i 15 år, så jeg har prøvet lidt af hvert, og det har mange af mine kolleger også. Men de ansatte tænker jo lidt, er det mig, der ryger nu - eller skal jeg blive tilbage og arbejde endnu hårdere?, spørger Mette Kofoed.

Ifølge hendes oplysninger bliver ansatte i driften og medarbejdere i kundecentret ikke berørt af fyringerne.

DSB's administrerende direktør, Flemming Jensen, kalder det i en pressemeddelelse for 'trist', at man er nødsaget til at fyre. Han begrunder beslutningen med faldende passagerindtægter, og krav om at man i fremtiden skal levere mere effektiv togdrift.