Mærsk overlader Nordsø-regning til staten
Danskerne skal formentlig betale op mod 40 milliarder for at rydde op efter olieselskaberne i Nordsøen. Foto: www.colourbox.com
Først skulle olieselskaberne rydde på efter sig selv i Nordsøen. Men nu hænger skatteyderne på den 40 milliarder kroner store regning.

Ryd op efter dig selv, er almindelig børnelærdom - men det er ikke det, der er lagt op til i den Nordsøaftale, den daværende regering indgik med Mærsk i 2003.

Den indeholder nemlig i oprydningsklausul. Den betyder, at staten - og dermed skatteyderne - skal betale størstedelen af den regning, der venter, når det danske olieeventyr engang er slut.

Det skriver Jyllandsposten.

"Det er en fantastisk aftale for olieselskaberne. Først løber de med vores olie, og bagefter vil de have os til at betale for at rydde op," siger Enhedslistens finansordfører Frank Aaen til Jyllands-Posten.

Regningen forventes at komme op i 40. mia. kroner-klassen, og skal formentlig betales i 2043. Dermed ryger statens indtjening på Nordsøolie i bund, og det undrer energiforsker Anders Hansen fra RUC.

"Den skal selvfølgelig med i regnestykket. Bare fordi udgiften ligger ude i fremtiden, skal man ikke glemme, at man har forpligtet sig til den," forklarer Anders Hansen til Jyllands-Posten.

Olieselskaberne har siden 2004 tjent 88 milliarder kroner på Nordsø-aftalen. Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) vil nu give aftalen et "serviceeftersyn".

Kilde: jp