Olieselskaber scorer kassen i Nordsøen
Beregningerne fremgår af en rapport fra Dansk Undergrunds Consortium. Staten har i samme periode tjent 185 milliarder. Foto: www.colourbox.com
A.P. Møller - Mærsk, Shell og Shevron har spundet guld på aftalen med den danske stat. Enhedslistens Frank Aaen er forarget.

For første gang får offentligheden nu indblik i, hvad olieselskaberne har tjent på at pumpe olie op af nordsøen.

Fra 2004 til 2010 har selskaberne med A. P. Møller Mærsk i spidsen haft et overskud på 88 milliarder, når drift og nye investeringer er trukket fra.

Det skriver Jyllands-Posten, der har fået indblink i tallene fra Dansk Undergrunds Consortium (DUC).

Omregnet har de tre selskaber haft 59 kroner i overskud for hver 100 kroner, de har omsat.

Enhedslistens Frank Aaen vil bruge tallene til genforhandle aftalen med olieselskaberne.

"Vi skal huske, at det er vores allesammens olie. Selskaberne skal kun have en betaling for at pumpe olien op og så en fortjeneste oveni, men ikke en ekstravagant fortjeneste. Derfor skal skatten bare sættes op," siger han til Newspaq.

Beregningerne fremgår af en rapport fra Dansk Undergrunds Consortium. Staten har i samme periode tjent 185 milliarder.

A.P. Møller-Mærsk bekræfter, at tallene er korrekte. Men selskabet er ikke meget for at kommentere indtægterne i Nordsøen.

"Vi synes, at det er en robust aftale til fordel for både staten og virksomhederne," siger Louise Münter fra presseafdelingen til Jyllands-Posten.

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre indgik i 2003 den aftale om udvinding af olie i Nordsøen, som selskaberne tjener stort på.

Den konservative erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen var hovedforhandler for aftalen.