V: Mærsk får ikke for mange oliepenge
Den nye regering overvejer lige nu, om de kan få en aftale i stand med Mærsk, der sender flere kroner fra nordsøolien i den danske statskasse. Foto: Tariq Mikkel Khan/POLFOTO/Arkiv / POLFOTO
Partiet bag olieaftalen synes fortsat, den er helt fin trods gigantindtægten for at bore i havbunden.

Venstre forarges ikke over A.P. Møller-Mærsks nordsøguld. Det oplyser partiets gruppeformand på en dag, hvor det blev afsløret, at Mærsk i løbet af seks år har tjent 88 milliarder kroner på at bore i statens havbund.

"Jeg synes, det er et stort beløb. Men der er faktisk et beløb, der er endnu større; nemlig det staten har tjent på nordsøolien. Det beløb er 185 milliarder kroner i samme periode," lyder det fra gruppeformand i Venstre, Kristian Jensen.

I 2003 indgik den daværende VK-regering den nuværende aftale med Mærsk om, hvordan provenuet fra nordsøolien skulle fordeles. Den aftale er i øjeblikket under heftig beskydning for at være alt for generøs over for Mærsk, men det mener Kristian Jensen ikke er tilfældet.

"Det er klart, jeg gerne vil have, at staten får større indtægter. Men jeg allerhelst have, at staten er en troværdig aftalepartner. Og det betyder, at hvis man indgår en aftale, overholder man den aftale. Aftalen her betyder, at mest muligt olie bliver pumpet op fra Nordsøen, og det er til gavn for hele samfundet," slutter venstres gruppeformand.